‘Iedere scheids die de wedstrijd staakt bij racisme is een held’

17 november 2019

Orange Pictures

Racisme op de voetbalvelden is de laatste weken vaak onderwerp van gesprek. Dit weekend hoorden we ook racistische leuzen in Nederland, bij FC Den Bosch - Excelsior. Scheidsrechter Laurens Gerrets deed volgens Sportnieuws.nl-redacteur Brian Vesseur het enige juiste en is daarom volgens hem een held.


Taison kreeg rood in de Oekraïense competitie. Romelu Lukaku en Mario Balotelli moeten het zich in Italië 'niet zo aantrekken'. In onze eigen Keuken Kampioen Divisie deed scheidsrechter Laurens Gerrets het enige juiste na racistische geluiden: de spelers van het veld halen. Wat is het verdomme goed dat een Nederlander het voortouw neemt in deze strijd.

Het is frustrerend om Taison zo emotioneel te zien. Het is frustrerend dat de strijd tegen racisme in Italië onbegonnen werk lijkt. Hoewel het zonde is dat het zondag ook in Nederland gebeurde, had de scheidsrechter bij FC Den Bosch - Excelsior niet beter kunnen handelen. Gerrets liet de spelers van het veld halen nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch woorden naar zijn hoofd geslingerd kreeg.

Scheidsrechter Gerrets haalt beide teams van het veld:

Even later stapten de spelers wel weer het veld op. Was dat wel een goede keuze van die scheidsrechter? Had-ie de wedstrijd niet definitief moeten staken?

Tegen FOX Sports kwam Gerrets met de perfecte reactie: de aanvoerders van beide teams wilden door, dus gingen ze door. Natuurlijk wel met de voorwaarde dat de supporters van Den Bosch nu wel hun gezonde verstand gingen gebruiken. De aanvoerder van Excelsior sprak logischerwijs ook voor zijn gedupeerde speler.

Gerrets legt uit waarom er weer wordt gevoetbald:

Mendes Moreira was erg emotioneel na de geluiden vanaf de tribune. Dat was in eerste instantie ook de reden geweest voor Gerrets om het spel te stoppen. Het was extra mooi om te zien dat Moreira - nadat de spelers weer waren teruggekeerd op het voetbalveld - vlak voor rust de 1-2 voor Excelsior binnenschoot. Gerechtigheid: de handjes gingen bij het juichen achter de oren en daarna de vinger op de lippen.

Het juichen van Mendes Moreira:

Gerrets verdient een dikke pluim voor zijn heldendaad. Held? Hij doet toch iets wat hij hoort te doen? Zolang niet elke scheidsrechter doet wat hij in zo'n geval zou moeten doen, is Gerrets voor mij een held. En elke scheids die dit voorbeeld volgt, is ook een held. Samen moeten we opstaan.

En nu is het de beurt aan voetbalsupporters om te doen doen wat ze horen te doen. Het wordt een keer tijd.