Dakar Rally in 2021 weer door Saoedi-Arabië, maar met hele andere route

11 juni 2020

AFP

De befaamde Dakar Rally trekt volgend jaar weer door Saudi-Arabië. De start is op 3 januari in Djedda, waar de deelnemers op 15 januari ook weer eindigen. Op 9 januari is een rustdag. Dit jaar trok de Dakar Rally voor het eerst door Saudi-Arabië, nadat de deelnemers daarvoor jaren door Zuid-Amerika waren gereden.


De editie van 2020 eiste 2 dodelijke slachtoffers bij de motoren: de Portugees Paulo Gonçalves en de Brabander Edwin Straver, die ten val kwam in de 11e etappe en gereanimeerd moest worden. Hij overleed enkele dagen later in een Nederlands ziekenhuis. Alle motor- en quadrijders zijn vanaf 2021 verplicht om een airbag in hun pak te dragen.

Hele andere route
De organisatie heeft voor 2021 een hele andere route uitgezet dan voor de 1e editie van 'Dakar' door Saudi-Arabië. De deelnemers krijgen iedere dag pas vlak voor de start van de etappe het 'roadbook' waarop de exacte route staat aangegeven.

Gerard de Rooy
"Dat is nu voor iedereen hetzelfde, niemand kan meer vals spelen", zegt trucker Gerard de Rooy. De tweevoudig winnaar van de Dakar Rally kan dit jaar niet meedoen vanwege een hernia, maar wil in januari weer aan de start staan.