🎥 | Dakar Rally-update: 2e zege Stéphane Peterhansel, Bernhard ten Brinke 7e

10 januari 2020

De Fransman Stéphane Peterhansel is lekker bezig in de Dakar Rally. Hij heeft zijn 2e etappezege geboekt bij de auto's. De recordwinnaar had bij aankomst in Riyadh ruim 1,5 minuut voorsprong op Carlos Sainz, de Spaanse klassementsleider in de wedstrijd die dit jaar in Saudi-Arabië wordt gehouden. 


Sainz, net als Peterhansel rijdend in een MINI, vergrootte zijn voorsprong op naaste belager Nasser Al-Attiyah, die op 3.22 van de winnaar als 3e binnenkwam. De Qatarees is de winnaar van vorig jaar.

Oranje?
De Nederlander Bernhard ten Brinke kwam als 7e binnen, op iets minder dan 10 minuten van Peterhansel. Erik van Loon bleef net buiten de top 10 en werd 11e. Ten Brinke staat 8ste in het klassement. Zaterdag is er een rustdag.

Bij de motoren liep titelverdediger Toby Price tegen fors tijdverlies op. De KTM-coureur kreeg te maken met technische problemen en verloor meer dan een kwartier op de Amerikaanse ritwinnaar en klassementsleider Ricky Brabec.

Stand van zaken
De Honda-rijder finishte na 478 kilometer ruim 1,5 minuut eerder dan zijn teamgenoot Joan Barredo Bort uit Spanje. Price kwam pas als 11e binnen, nog wel ruim voor de 1e Nederlander. Paul Spierings werd 22e. Brabec leidt het klassement met bijna 21 minuten voorsprong op de Chileen Pablo Quintanilla. Price staat 3e.

Bij de trucks was de dagzege voor de Rus Andrei Karginov van Kamaz. Zijn land- en teamgenoot Anton Sjibalov finishte als 2e op 4.21 van de winnaar. Beste Nederlander was Janus van Kasteren met een 5e plaats. Karginov leidt ook de rangschikking met een riante voorsprong (19.14) op Sjibalov.

Doei
Titelverdediger Eduard Nikolajev stapte uit de race. De Rus kende donderdag een rotdag en bereikte pas om 6.30 uur vrijdagochtend het bivak. Nikolajev startte nog wel, maar na nieuwe mechanische pech hield hij het voor gezien.