Alarm! De kijkcijfers Premier League of Darts worden steeds lager

24 mei 2019

BSR Agency

Michael van Gerwen won donderdagavond de Premier League of Darts voor maar liefst de 5e keer in zijn loopbaan. Alleen... lijkt de populariteit van het darts lijkt te dalen.


Volgens cijfers van de Stichting Kijkonderzoek was het de slechtst bekeken Premier League-finale die Van Gerwen speelde. Het dartspektakel is sinds 2011 op RTL7 te bewonderen en de finale is meestal een garantie voor veel kijkers.

Neerwaarts
De laatste jaren is er een dalende lijn waar te nemen in de kijkcijfers van de finale van 1 van de meest prestigieuze dartcompetities van de wereld. Sinds 2016 zijn de absolute kijkersaantallen met zo'n 150 duizend kijkers gedaald.

De piek in kijkersaantallen is te zien in 2013 met 684 duizend voor de buis gekluisterde mensen. Zowel Van Gerwen als Raymond van Barneveld speelden die avond in de halve finales. Mighty Mike versloeg uiteindelijk Phil Taylor in de finale en schreef daarmee het toernooi voor het eerst op zijn naam.

Minder, minder
Het jaar daarna was er een Nederlandse clash in de finale tussen Barney en Van Gerwen. Dat is alleen niet terug te zien in de kijkcijfers, die met 446 duizend kijkers een daling kende. In de jaren die volgden was er een stijgende lijn waar te nemen met als top 576 duizend kijkers in 2016.

Daarna keken steeds minder mensen en dit jaar werd het 'dieptepunt' bereikt met 321 duizend kijkers. Daarmee is de sport wel nog steeds populairder dan 8 jaar geleden, bij de 1e finale van Van Gerwen. Toen kende de finale 50.000 kijkers minder dan nu.