Alleen bij deze scenario’s overleeft Barney in de Premier League

27 maart 2019

Lawrence Lustig, PDC

Ahoy Rotterdam kleurt woensdag- en donderdag weer oranje voor 2 heerlijke avondjes Premier League of darts! Avond 8 en 9 staan op het programma en het is voor Raymond van Barneveld de laatste keer dat-ie op dit podium kan gooien voor 'zijn' Barney Army!


Maar als de oud-postbode niet oppast zijn het ook direct zijn laatste 2 potjes in de Premier League. Donderdagavond is het namelijk judgementnight in Ahoy waar afscheid wordt genomen van de nummer 9 van de competitie. Op dit moment is dat nog Van Barneveld. Wat moet er allemaal gebeuren zodat Van Barneveld zich kan handhaven? We zetten alle mogelijke scenario's voor je op een rijtje.

Speelschema en stand
Voor we je daarin meenemen is het wel zo handig om even een overzichtje te hebben van het programma en de stand in de Premier League.

Woensdag:
Gerwyn Price - Michael Smith
James Wade - Dimitri Van den Bergh
Rob Cross - Mensur Suljovic
Peter Wright - Michael van Gerwen
Raymond van Barneveld - Daryl Gurney

Donderdag (judgementnight):
Daryl Gurney - Mensur Suljovic
Peter Wright - Gerwyn Price
Rob Cross - Jeffrey de Zwaan
Raymond van Barneveld - Michael van Gerwen
James Wade - Michael Smith

De stand:

Dan kijken we nu naar de mogelijke scenario's waar Van Barneveld zich aan vast kan klampen. Nog even een snelle reminder: winst in de Premier League levert 2 punten op, een gelijkspel 1 punt. Oké, meer dan genoeg geluld. Here we go!

Scenario 1: Barney pakt 4 punten (2 keer winst)
Dit zou voor Barney en zijn 'Army' natuurlijk het lekkerste zijn. Winst tegen Gurney én Van Gerwen zou hem 4 punten opleveren. Helemaal zeker van lijfsbehoud is hij dan nog niet. Naaste concurrent Michael Smith moet minimaal 1 keer puntverlies lijden. Mocht Smith het wel op zijn heupen hebben en 2 keer winnen moet Van Barneveld hopen dat Price of Gurney verzaakt. Als een van die 2 spelers 2 keer verliest is Barney er ook. 1 gelijkspel van die 2 kan ook voldoende zijn, al gaat het dan wel om het legsaldo.

Scenario 2: Barney pakt 3 punten (1 keer winst en 1 keer gelijk)
In dit scenario moet Van Barneveld zijn pijlen vooral op Michael Smith richten. Als Barney 3 punten haalt, moet hij hopen dat Smith maar 1 of uiterlijk 2 punten pakt. In dat laatste geval moet het legsaldo hem wel gaan helpen. In een heel wonderlijk geval kan Barney bij 3 punten nog over Price en Gurney heen, maar dan moet 1 van die 2 darters wel 2 keer verliezen. Zelfs dan komt het nog aan op legsaldo.

Scenario 3: Barney pakt 2 punten (1 keer winst en 1 verlies of 2 gelijke spelen)
Als Van Barneveld 2 punten pakt verdeeld over 2 avonden Ahoy is echt alleen Smith nog in het vizier. De verliezend wereldkampioen mag in dat geval eigenlijk maar maximaal 1 puntje pakken en dan nog telt het legsaldo. Mocht Smith in dit geval 2 keer verliezen ziet hij Barney wel passeren.

Scenario 4: Barney pakt 1 punt (1 gelijkspel, 1 keer verlies)
Zelfs met 1 punt uit de komende 2 wedstrijden kan Van Barneveld nog door. Het zou een stunt zijn waar zelfs Houdini zijn hoed voor af zou nemen. Smith moet dan worden getrakteerd op 2 nederlagen en het liefst nog een beetje dikke ook. Alleen legsaldo kan Barney in dat geval namelijk nog redden.

Scenario 5: Barney pakt 0 punten (2 keer verlies)
Het horrorscenario. In dit geval is Van Barneveld sowieso uitgeschakeld en wordt hij voor de eerste keer in zijn 14 deelnames laatste in de Premier League. Oké, Barney kan dan nog hopen op een chronische griep bij een van zijn concurrenten. In alle andere gevallen eindigt zijn laatste Premier League in mineur.