Aspinall verslaat Petersen in absolute kraker op WK Darts

28 december 2018

Lawrence Lustig/PDC

In een absolute kraker wist Nathan Aspinall te winnen van Devon Petersen. Daarmee staat de Engelsman in de kwartfinale van zijn eerste WK Darts. Er moest een verlenging aan te pas komen om de winnaar te bepalen.


De eerste set ging naar The African Warrior. Na 2 legs stond hij 0-2 voor, maar toen moest hij een legje weggeven. Hij pakte de set met 1-3, door in de laatste leg 115 uit te gooien.

Dubbelkoning
Petersen ging in een hoog tempo door in de 2e set. De Zuid-Afrikaan gunde Aspinall zelfs geen enkele leg! Met 3-0 in legs pakte hij dus een 2-0 voorsprong in de wedstrijd. En dat met een uitgooipercentage van 75%. Heerlijke cijfers voor Petersen, die gemiddeld (gerekend over 3 pijlen) minder gooide dan Aspinall na 2 sets: 90.5 vs 91.2. De Engelse Aspinall gooide zijn dubbels gewoon heel slecht: slechts 1 van de 6 raak.

Sets voor Aspinall
Daar kwam in de 3e set verandering in. Petersen kwam weer op een 2-0 voorsprong, maar Aspinall vocht zichzelf terug naar 2-2. Dat kwam ook omdat de Zuid-Afrikaan 3 pijlen miste op D12. Daarna kreeg weer de kans om de set te pakken, maar zijn 2e pijl viel uit het bord. Daarom ging de Engelsman er met de set vandoor: 3-2 (en 2-1 in sets).

De spanning werd hoger in de 4e set. Na een 1-1 stand in legs deden de heren enorm lang over de 3e leg. Na veel gemiste dubbels wist Aspinall 'm uiteindelijk te pakken. Vervolgens wist de Engelsman ook de set te pakken met een 11-darter! Opeens stond het weer gelijk: 2-2.

Sensatie in Ally Pally
Waar het er eerst op leek dat de dartfans een snel potje zouden zien, bleek het tegendeel na 4 sets waar. Het werd alleen maar spannender, want na 4 legs in de 5e set stond het 2-2. Uiteindelijk ging Aspinall er met de set vandoor, door D12 te gooien. Opeens stond het 3-2 in sets voor de Engelsman!

Petersen had in de 6e set moeite met de dubbels. Toch kwam hij op een 2-1 voorsprong met een 115-finish. Ook in de winnende leg (de 3-1) ging het niet zo lekker met de dubbels. Uiteindelijk gooide hij wel D6, waardoor hij weer gelijk kwam in sets: 3-3.

De beslissende set
In de beslissende set pakte Aspinall 2 keer zijn eigen leg, Petersen ook. Dat leverde een 2-2 stand op, waardoor een van de darters nu met 2 legs verschil moest winnen. Lukte dat niet voordat het 5-5 stond? Dan zou er een sudden death-leg komen.

Aspinall wist 'm uiteindelijk te pakken: 4-2! The Asp kon in de laatste leg 170 uitgooien, maar besloot 'm netjes weg te zetten op D16. Die gooide hij de volgende beurt in 1 keer raak.