Barney kan dit jaar flinke stappen maken op wereldranglijst, De Zwaan moet aan de bak

20 januari 2022

Lawrence Lustig/PDC

Raymond van Barneveld begint dit jaar aan zijn 2e jaar als tourkaarthouder. De 5-voudig wereldkampioen hoeft in tegenstelling tot veel andere darters dan ook geen prijzengeld te verdedigen en kan daardoor stappen maken. Jeffrey de Zwaan daarentegen moet flink aan de bak.


Van Barneveld moet zorgen dat hij voor het einde van dit jaar nog steeds in de top-64 van de wereld staat, dan behoudt hij automatisch zijn tourkaart. De Nederlander staat momenteel 58e.

De Zwaan en Wattimena
Waar Van Barneveld zonder zorgen zijn tourkaart kan verdedigen, moet Jeffrey de Zwaan uitkijken voor een vrije val op de PDC Order of Merit. De Nederlander verdiende 90 procent van zijn verdiende prijzengeld in 2020 en juist die prijzenpot valt na dit seizoen weg. De Zwaan staat nu op 82.750 pond aan prijzengeld, daarvan verdwijnt 74.750 als hij het niet (deels) terugverdient.

Ook Steve West (86%), Glen Durrant (77%) en Devon Petersen (73%) moeten bijvoorbeeld aan de bak, net als Jermaine Wattimena. Wattimena staat nu nog op de 36e plek van de wereldranglijst, maar 69 procent van al het prijzengeld dat hij heeft verdiende hij in 2020.