Chagrijnige Van Barneveld vergooit kansen op play-offs Premier League na dubbele avond

12 april 2018

Lawrence Lustig/PDC

Raymond van Barneveld kan na 'zijn' dubbele avond in de Premier League of Darts eigenlijk al een streep zetten door de play-offs. De Nederlander verloor eerst van Daryl Gurney en was tegen Peter Wright ook nog eens waardeloos. Vooral zijn instelling koste hem tegen Wright de kop. Hoofdschuddend, cynisch lachend en met een chagrijnige kop betrad hij voor het laatst het podium in Sheffield. Die instelling kostte hem uiteindelijk de kop, want tegen de nummer laatst van de Premier League verloor hij terecht met 7-2.


De instelling van Van Barneveld leek tijdens zijn walk-on weinig goeds te voorspellen. Met een chagrijnige blik in zijn ogen betrad hij voor de tweede keer het podium in Sheffield. Hij mocht beginnen aan de wedstrijd en deed dat met ander materiaal dan in zijn eerste wedstrijd tegen Daryl Gurney.

Hoofdschudden en cynisch lachen
Hoofdschuddend gooide hij zijn pijlen naar het bord. Dat RVB de eerste leg pas in 21 legs uitgooide, zei eigenlijk wel genoeg. Wright, die tegen Gary Anderson ook al liep te klooien met zijn materiaal, veranderde er niks aan tegen de Nederlander en bleef daardoor erg matig gooien. Een bullseye-finish op 89 zorgde wel voor 1-1 en daar moest RVB dan weer cynisch om lachen.

Wright finisht aardig
Die slechte instelling koste Van Barneveld de wedstrijd. Hij miste bullseye voor een 135-finish en zag Wright wel goed finishen, dit keer op dubbel-8. Een leg later verzilverde Snakebite de break door op dubbel-10 naar een 3-1 voorsprong te gaan. Toen de Schot ook nog eens 132 uitgooide met 2 keer bullseye en dubbel-16 was het helemaal gedaan met Van Barneveld. Hij brak nog wel naar 4-2, maar werd daarna ook weer meteen teruggebroken naar een 5-2 achterstand. Met een 107-finish verzekerde Wright zich van het punt (6-2) en even later had Snakebite ook de verdiende zege binnen: 7-2.

Vrijwel kansloos
Hoewel de Premier League nog wel even duurt, lijkt de Nederlander nu al kansloos voor de play-offs. Om die te halen moet hij bij de beste 4 eindigen. Die achterstand is na Sheffield nu 3 punten, plus een extra punt vanwege het dramatische legsaldo. Hij heeft ook nog eens een wedstrijd meer gespeeld dan de rest van de concurrentie op de top-4.