Clayton maakt zieke comeback en knikkert Cross uit de Players Championship Finals

26 november 2017

Lawrence Lustig/PDC

Niet Rob Cross, maar Jonny Clayton is de eerste finalist van de Players Championship Finals in Minehead. In een gigantisch slordige, maar vooral knotsgekke partij ging Clayton er uiteindelijk met het ticket voor de finale vandoor: 11-8.


De openingsleg was meteen voor de kale Brit. De leg daarna was er eentje waarvan je ogen nog net niet gingen bloeden. Cross miste maar liefst 8 (!) pijlen op de dubbel, gooide zich een keer dood maar pakte uiteindelijk via dubbel 1 tóch de break. Pas in de 4de leg kwam Clayton ook op het scorebord, via dubbel 12: 3-1. Na 5 legs konden de mannen aan de thee: 4-1.

6 perfecte pijlen
Die korte pauze had Clayton goed gedaan, want hij knalde uit de startblokken met 6 perfecte pijlen in de 6de leg. Hij bracht zichzelf weer een beetje terug in de wedstrijd door zijn eigen legs te houden en het verschil terug te brengen naar 2. Cross was hier en daar echt slordig en Clayton maakte daar mat wat graag gebruik van. Het verschil bleef steeds 2 à 3 legs tot aan de 2de pauze: 6-4.

Ontsnappen
Weer was het Clayton die lekker uit de pauze kwam. Hij snoepte de 11de leg van Cross af en Voltage kreeg het weer even benauwd: 6-5. The Ferret kon Cross helemaal een mentale dreun geven door ook zijn eigen leg te houden en weer helemaal terug te komen tot 6-6, maar hij gaf de kale Brit zijn eigen leg cadeau. Cross verloor daarna wéér zijn eigen leg en Clayton hield een keer zijn eigen leg: 7-7. Voltage werd knettergek van zichzelf en het feit dat hij zo veel pijlen op de dubbel miste, maar toch ging hij met een 8-7 voorsprong de 3de break in.

Koele kikker
The Ferret liet in de 16de leg zien dat hij niet zo gauw in paniek raakt. Cross had het initiatief overgenomen in de leg van Clayton, maar de Welshman gooide als een echte koele kikker een Shanghai 20-finish tegen het bord en hield zijn eigen leg. De leg daarna gaf The Ferret Cross nóg een hardere tik door hem te breaken en voor het eerst in de wedstrijd een voorsprong te pakken, na een 6-3 achterstand: 8-9.

Ook de 18de leg was voor Clayton en dus mocht hij gooien voor de wedstrijd. Hij miste 3 matchdarts, maar Cross kreeg de pijl ook niet in de dubbel, waardoor Clayton nog een keer mocht aanleggen voor dubbel 6: 11-8. In de laatste maanden heeft Voltage nog niet zó slordig gespeeld.

Tegen wie hij het opneemt in die finale is nog even spannend, want de andere finalist komt uit de pot tussen Michael van Gerwen en Justin Pipe.