De dag dat Jelle Klaasen als jong broekie Lakeside won

15 januari 2020

ANP
Jelle-Klaasen-Lakeside

Niemand had voor de eerste weken van januari 2006 van Jelle Klaasen gehoord. De man uit Alphen zette zichzelf in een week tijd voor eeuwig op de kaart in het darts, door als debutant de (toen nog) prestigieuze WK darts bij de BDO te winnen. Een terugblik.


Klaasen moest zich eerst kwalificeren voor het Lakeside-toernooi en deed dat op een toernooitje in Bridlington, een stadje waar je nog nooit van gehoord hebt in Noord-Engeland. Het is een understatement om te zeggen dat de Matador niet te favoriet was in een veld met de top 4 van de wereld: Mervyn King, Martin Adams, Raymond van Barneveld en Simon Whitlock.

In de 2e ronde kreeg Klaasen al te maken met King, de pestkop die ook als 1e was geplaatst op het WK. Tot ontsteltenis van de dartswereld won de Nederlander met 4-2 van de Engelsman. Check hierrr vooral een samenvatting met de toen nog vrij fitte spelers. In de kwartfinale pakte Klaasen daarna Paul Hogan, om in de halve Shaun Greatbatch uit te schakelen.

Barney
En toen stond Van Barneveld op hem te wachten in de finale, op 15 januari 2006. Onder de indruk, als 21-jarige tegen een 4-voudig wereldkampioen? Neuh, Klaasen gooide gewoon in zijn 2e beurt al 180 tegen Barney. De vedette smeet uiteindelijk wel een hoger gemiddelde, maar liet het op de dubbels liggen. Ook raakte Klaasen meer 180'ers.

De laatste set was bloedjespannend:
Balk belt
Van de schrik wist hij niet wat hij na afloop moest uitbrengen. Na de 7-5 overwinning belde minister-president Jan Peter Balkenende hem op vanuit Nederland om hem te feliciteren. Van Barneveld vond het 'pijnlijk' maar noemde hem ook een 'groot kampioen'. Wat er ook gebeurt, Klaasen zal voor altijd de wereldkampioen van 2006 zijn.