Darter Toon Greebe knokt zich terug na voetamputatie en droomt van WK

30 mei 2019

Archieffoto Toon Greebe (rechts). © Sandra Peerenboom

Het leven van de Nederlandse darter Toon Greebe ging in 2017 geleden volledig om toen hij vrijwel uit het niets te horen kreeg dat zijn voet geamputeerd moest worden. De 30-jarige darter besloot vrijwel direct dat hij zich terug wilde knokken. En dat gaat best aardig.


Greebe had 2,5 jaar geleden heel erg last van een wond op zijn hak. Die kwam voort uit een opengesprongen blaar. 10 weken liep Greebe rond, zonder er iets aan te doen. Hij durfde er niet naar te kijken. Toen hij naar de dokter ging, bleek het heel ernstig. Zijn voet bleek deels afgestorven. Hij werd bijna direct doorgestuurd naar het ziekenhuis. Niet veel later werd zijn voet geamputeerd.

Rotperiode achtergelaten
Super heftig natuurlijk, maar Greebe besloot vrijwel direct om zich terug te knokken. Zijn grote doel: terugkeren op het WK en zo de eerste eenbenige darter op zo'n podium te worden. In 2008 en 2010 stond Greebe al op het PDC WK.

En dat knokken gaat lekker. Vorige week won hij de Polish Open, het absolute hoogtepunt sinds de amputatie. "Wat was dat vet", aldus een dolgelukkige Greebe tegen Omroep Brabant.  "Het is zonder twijfel mijn grootste titel. Heel speciaal. Voor mijn amputatie had ik nog nooit zo’n groot toernooi gewonnen. Het voelt nu alsof ik de rotperiode echt achter me heb gelaten."

WK?
De winst in Polen geeft Greebe hoop op meer. Het grote doel: weer op een WK staan.  "Dat wil ik nog steeds. Ik doe er alles voor en ben constant met darten bezig. Maar lukt het dit jaar niet, dan proberen we het volgend jaar weer. Maar het gaat gebeuren, dat weet ik zeker."

Bij de PDC of de BDO, dat maakt voorlopig even niet uit. Afgelopen januari probeerde Greebe via de Q-school een tourkaart te bemachtigen. Dat lukte helaas niet. Klein voordeeltje is wel dat hij nu zoveel mogelijk toernooien voor beide bonden kan gooien. Zeker bij de BDO heeft hij door zijn winst in Polen een grote kans op een WK-ticket.

"Doordat ik de Polish Open heb gewonnen, mag ik in oktober meedoen aan de Winmau Masters. Als ik daar ga gooien, mag ik weer meedoen aan het kwalificatietoernooi voor Lakeside. Dus het kan nog zeker, ja."