Dirk van Duijvenbode heeft 1 hoofddoel voor de rest van het jaar: ‘Dat is erg reëel’

7 mei 2021

Getty Images

Dirk van Duijvenbode was het afgelopen jaar erg lekker bezig. De Nederlandse darter maakte gigantische sprongen op de wereldranglijst en veroverde de harten van veel dartsfans, maar 1 ding ontbrak nog: een PDC-titel. Vorige week won Van Duijvenbode Players Championship 11, dus heeft hij zijn 1e doel bereikt. Het nieuwe doel van Aubergenius: de top-16 van de wereld.


Door: Bart van der Wijst

"Dat is wel m'n hoofddoel voor de rest van het jaar", zegt Van Duijvenbode in gesprek met Sportnieuws. "Als het een beetje meezit is dat erg reëel, ik heb er wel vertrouwen in."

Van Duijvenbode heeft een flink voordeel ten opzichte van andere darters. De Nederlander hoeft in vergelijking met hen géén prijzengeld te verdedigen op de PDC Order of Merit, omdat hij pas sinds 2020 een tourkaart heeft. Van Duijvenbode begon het seizoen als 32e en staat amper 2 maanden later alweer op plek 24.

Stijgende lijn
De 28-jarige Van Duijvenbode verraste vorig jaar vriend en vijand door de finale van de World Grand Prix te bereiken en bij het WK werd hij, na een goed toernooi te hebben gespeeld, uitgeschakeld in de kwartfinale. Het leek dus een kwestie van tijd voordat hij zijn 1e prijs zou pakken. "Ik was al een tijdje goed bezig en nu beloon je jezelf met een titel voor je goede spel", aldus Van Duijvenbode.

Hij voelde de eindzege wel een beetje aankomen. "De vorige toernooien (Super Series 2, red.) gooide ik echt heel goed, alleen toen won ik ze niet. Dan ga je toch denken: 'waarom win ik nou niet?'. Eigenlijk gooide ik tijdens Super Series 3 een stukkie minder en nu win je wel een toernooi. Dat neemt verder niets af van de titel, natuurlijk."
Winst is enige dat telt
Dat Van Duijvenbode de finale won ten koste van een Nederlander (Martijn Kleermaker, red.) boeit hem eigenlijk vrij weinig. "Uiteindelijk is het gewoon een individuele sport. Of je tegenstander nou Nederlands is of niet, je moet van diegene winnen."

Door de stappen die Van Duijvenbode heeft gezet, wordt hij nu niet meer zo gauw onderschat door de andere spelers. "Ik heb niet het gevoel dat ik er zelf last van heb dat ik meer in de gaten word gehouden. Je moet voor je gevoel wat meer aan de bak, maar dat hoort erbij", stelt Van Duijvenbode.

World Matchplay en World Cup of Darts
Van Duijvenbode won in het Duitse Niederhausen bijna 2 prijzen op rij, een dag na zijn overwinning verloor hij in de finale van Players Championship 12 van Dimitri Van den Bergh. "Door deze prestaties ben ik vrijwel zeker van de World Matchplay en daar gaan we vol goede moed heen", spreekt een gemotiveerde Van Duijvenbode, die naast een plekje in de top-16 ook nog mag hopen op de World Cup of Darts (WK voor landenteams, red.).

"Ik probeer me daar niet te veel mee bezig te houden. Als je je daar te veel op gaat focussen, is dat niet bevorderlijk voor je spel. Ik speel uiteindelijk gewoon m'n toernooien en kijk met een schuin oog naar het WK voor landenteams", aldus Aubergenius, die hoopt op nog meer prijzen.

"De eindzege is ieder toernooi het doel", spreekt hij vol vertrouwen. "Voor dit jaar was in eerste instantie het doel een PDC-titel, die hebben we alvast binnen. Nu ga je proberen om een 2e titel te winnen."