Dirk van Duijvenbode na nagelbijter tegen Durrant in allesbeslissende leg naar de kwartfinale van het WK darts

BSR Agency

Martijn Baars • 21:47, 30-12-2020 / Laatste Update: 19:50, 04-01-2024

Man man man, wat een retespannende wedstrijd op het WK darts! Dirk van Duijvenbode en Glen Durrant maakten er een nagelbijter van in de 4e ronde van het WK. De Nederlandse darter kwam daarin, ondanks dat hij beter gooide, 3-1 in sets achter. Maar in de allesbeslissende laatste leg van de wedstrijd trok Aubergenius de wedstrijd alsnog naar zich toe: 4-3. Kwartfinale!!

Het voelde echt als een pets in het gezicht van Van Duijvenbode en alle (Nederlandse) dartfans. Voor ieders gevoel was Aubergenius in de eerste sets de veel betere darter, maar had hij telkens de pech dat zijn pijlen op de dubbels aan de verkeerde kant van het ijzer vielen.

2-0 achterstand

Zo had hij kansen zat om op 1-1 in sets te komen, maar miste hij een handvol pijlen om het af te maken. Durrant deed dat wel en liep voor een gefrustreerde Van Duijvenbode van het podium af voor de pauze met een 2-0 voorsprong. Maar Dirk liet zich niet kisten en gooide na de pauze weer lekker door.

129-finish

En hoe! Hij pakte overtuigend set 3 (2-1) en gooide daarna meteen de leg van Durrant aan gort. Met een heerlijke 129-finish met 2 keer dubbel-18 kwam hij 1-0 voor in set 4 en blaakte hij weer van het zelfvertrouwen. Helaas miste hij een leg later weer pijlen om op 2-0 te komen, waardoor Duzza zijn break weer terug kon pakken. Sterker nog: even later stond het weer 3-1 in sets.

2 keer dubbel-18

De Nederlander stond de hele partij bijna 10 punten gemiddeld hoger te gooien dan zijn tegenstander, maar hij baalde zichtbaar dat de setstand het totaal tegenovergestelde liet zien. Toch gooide hij nog even een 92-finish met weer 2 keer dubbel-18 om set 5 te pakken.

170-finish

Set 6 had Van Duijvenbode een duidelijke missie: de eigen legs houden en minimaal 1 keer Durrant breaken om nog kans te maken op de kwartfinale. Dat deed hij heel knap in de 3e leg van de 6e set. En hoe! Met een heerlijke 170-finish terwijl Durrant net een pijl op dubbel-16 had gemist. Die doet pijn, want even later stond het 3-3 in sets en mocht hij aan de laatste set beginnen.

Beslissende leg

In die beslissende set leek Dirk meteen te cruisen naar een 1-0 voorsprong, maar miste een pijl op dubbel-18. Durrant kroop er ondertussen naartoe en maakte dankbaar gebruik van die misser van Van Duijvenbode: 1-0 voor de Engelsman. Een leg later waren de rollen weer omgedraaid: Durrant leek er mee aan de haal te gaan, maar Dirk pakte 'm voor 1-1. Weer een leg later kwam Van Duijvenbode voor de allereerste keer in de wedstrijd op voorsprong: 2-1. Nog 1 leg nodig dus voor de zege.

Het kwam aan op de allerlaatste leg van de wedstrijd, die de Nederlander mocht beginnen. Na een boksje van Durrant gooide hij 99. Durrant begon met 100. Die score kopieerde Van Duijvenbode. Duzza antwoordde ook weer met 1 triple: 96. Van Duijvenbode was de eerste darter met 2 triples in de laatste leg. Durrant gooide vervolgens 100, waarna Aubergenius zich wegzette op 81. Duzza zette zichzelf op 100. Dirk kreeg geen pijl op een dubbel, Duzza ook niet en dus kreeg Van Duijvenbode 3 matchdarts op dubbel-6. Hij gooide 'm met z'n 2e! Door naar de kwartfinale!

In die kwartfinale treft hij Gary Anderson. Dat is pas op 1 januari.