Van Duijvenbode na halen Tourkaart: ‘We hebben wel even hardstyle lopen rammen in de auto’

20 januari 2020

Getty Images

Hij won weliswaar geen finale op Q School, maar was over de 4 dagen van 'dartskwalificatie' wel zo sterk dat hij als 1e eindigde op de Europese Q School-ranking van de PDC. Darter Dirk van Duijvenbode is weer terug en wil knallen nu hij een nieuwe Tourkaart gekregen heeft voor het grootste dartcircus ter wereld. "Ik ga alles gooien."


Tussen 2015 en 2017 beleefde Van Duijvenbode zijn hoogtepunten in het darten. Hij haalde in 2016 het grote WK in Ally Pally, waar hij verloor van Raymond van Barneveld (foto). In 2018 en 2019 zakten zijn resultaten weg, waardoor hij zijn Tourkaart voor de PDC kwijtraakte. Maar hij won 'm dit weekend terug in het Duitse Hildesheim.

Hardstyle rammen
"Op de terugweg in de auto hebben we zondagavond wel even lopen rammen", lacht hardstyle-liefhebber Van Duijvenbode tegen Sportnieuws.nl. Hij moest zondagavond weer terug naar Nederland, want maandag wachtte zijn werk weer. "We reden met z'n 3en terug, dus ik kon niet alleen maar hardstyle draaien. De ene houdt van Nederlandstalig en de ander maakte het niks uit. We hebben vanalles gedraaid."

Aubergines
Tijd voor een feestje was er dus niet, maandag was hij weer gewoon in de kassen te vinden. "Ik bel vanuit mijn pauze op werk. Tussen 12 en 1 heb ik pauze, dus na het eten heb ik wel even tijd voor dit soort interviewtjes." Van Duijvenbode doet de administratie van een auberginekwekerij. "Mijn baas is heel relaxed en leeft ook mee met mijn dartscarrière. Als ik dan op Q School sta, krijg ik ook appjes van hem dat ik beter op m'n dubbels moet gooien. Dat vind ik wel mooi."

80 gemiddeld
Het ging prima met Van Duijvenbode in Hildesheim. "Ik voelde me goed, al waren m'n dubbels nogal slordig. Ik kan nog veel beter, maar het was genoeg. Ik gooide zelfs een wedstrijd van 80 gemiddeld, maar won die alsnog met 5-0. Toen ik zondag van de wedstrijdleiding hoorde dat het niet meer mis kon met mijn Tourkaart, was dat een pak van m'n hart."

UK Open
"Het halen van die Tourkaart is echt een flinke opluchting. Had ik die niet gehaald, dan had de rest van het jaar er heel anders uit gezien. Een operatie aan mijn knie heb ik bijvoorbeeld nu weer 2 jaar uitgesteld. Ik ga gewoon weer alles gooien dit jaar. Ik ben nu automatisch toegelaten tot de UK Open in maart. Dat is een televisietoernooi en daar kijk ik nu alweer enorm naar uit."

Oostblok
Er viel hem wel iets op in Duitsland. "De darters uit het Oostblok. Als je me een paar jaar geleden gezegd had dat bijvoorbeeld Tsjechië darters zou afleveren die een Tourkaart zouden halen, had ik het niet geloofd. Al die gasten uit Oost-Europa gooiden goed en gaan echt nog wel voor gevaar zorgen de komende jaren bij de PDC."