Einde aan 47 jaar dartshistorie: de BDO houdt er mee op

11 september 2020

BSR Agency

De BDO, de British Darts Organisation, houdt na 47 jaar op te bestaan. De bond waarbij Raymond van Barneveld beroemd werd, kampte al een tijdje met financiële en organisatorische problemen.


"Ik heb nog geen officieel bericht gekregen dat de BDO stopt, maar het heeft er alle schijn van en het verbaast me niet”, zegt Paul Engelbertink van de Nederlandse Darts Bond (NDB). Hij denkt dat de gevolgen te overzien zullen zijn. "Het ging al jaren bergaf, het laatste WK van de BDO werd al niet meer in het beroemde Lakeside-complex gehouden. En er was mis-management. Wat er vooral verloren gaat aan de BDO is veel mooie historie."

Nieuwe Van Gerwens
Volgens Engelbertink neemt de World Darts Federation (WDF) nu de touwtjes in handen voor wat betreft de breedtesport. "Achter de schermen werd daar al over gesproken.” En volgens de NDB-directeur zal de profbond PDC, waar vrijwel alle grote darters bij actief zijn, vermoedelijk hulp bieden indien nodig. "Want zij zijn er bij gebaat dat de basis van het darts overeind blijft. Daar moeten de nieuwe Michael van Gerwens uit voortkomen. Die zijn er niet zomaar opeens.”

Grand Slam of Darts
Engelbertink hoopt en vermoedt dat de PDC bijvoorbeeld de beste darters van de WDF zal uitnodigen om mee te doen aan de Grand Slam of Darts. "De WDF zal een nieuw rankingsysteem optuigen en ook een nieuw WK organiseren en nog een groot toernooi waar wat geld te verdienen is.” 

'Soms zijn veranderingen goed'
Engelbertink heeft er vertrouwen in dat het goed komt. "Voor ons staan de spelers op de 1e plaats. Hen gunnen we een professioneel en interessant circuit. We zullen er dan ook alles aan doen om te kijken hoe we dit samen met andere landen en de wereldbond kunnen bieden. De BDO heeft een mooie historie, maar soms zijn veranderingen goed. Ik denk dat dat in dit geval zo is.”