EK darts begint weer: 6 redenen om het te volgen

29 oktober 2020

BSR Agency

Met 6 Nederlanders gaat vandaag in Duitsland het EK darts van start. Het is voorlopig het laatste toernooi met publiek, maar meer dan dat liggen verrassingen in het verschiet. Daarom 7 redenen om het de komende dagen te volgen.


1. Gaat Van Gerwen het record breken?
Niemand won vaker het EK darts dan Michael van Gerwen, de laatste keer dat hij het deed was alleen alweer in 2017. Het was toen zijn 4de Europese titel en daarmee evenaarde hij het record van Phil Taylor.

Vanavond begint Van Gerwens missie om het record van The Power te breken, tegen de bescheiden Litouwer Darius Labanauskas. De Brabander heeft er zin in, zo laat hij weten. ,,Ik voel me goed en heb er vertrouwen in dat ik weer bekers kan winnen”, zegt Van Gerwen.

2. Aubergenius doet ook mee
In het voetspoor van Van Gerwen kunnen nog 5 Nederlanders zich de komende dagen tot de beste darter van Europa kronen. Eentje bereikt hoe dan ook de volgende ronde, want Danny Noppert neemt het tegen Dirk van Duijvenbode op. Laatstgenoemde is sowieso een darter om in de gaten te houden, Aubergenius verraste afgelopen maand met een finaleplaats in de World Grand Prix.

Ook Jeffrey de Zwaan, Martijn Kleermaker en Maik Kuivenhuiven doen mee op dit podium. Kleermaker mag het in de eerste ronde direct tegen titelhouder Rob Cross uit Engeland opnemen.

3. Titanenduel Price-Wright
Wereldkampioen Peter Wright sloeg de laatste 2 EuroTour-toernooien over en vindt zichzelf terug op slechts de 15de plek op de plaatsingslijst. Het zorgt ervoor dat Snakebite vrijdag al in de 2ce ronde Gerwyn Price tegen kan komen. Hoe dan ook zijn zij voor de bookmakers na Van Gerwen de favorieten op dit EK.

4. Willem O’Connor kan harken
Premier League-winnaar Glen Durrant is er bijvoorbeeld niet bij in Duitsland. Vanwege een positieve test miste hij het laatste EuroTour-toernooi, nu moet hij ook het EK aan zich voorbij laten gaan. Willem O’Connor had zich niet geplaatst, maar mag vanwege Durrants afzegging invallen. Zo maakt hij toch nog kans op 120.000 pond prijzengeld.

Een andere opvallende afwezige is Gary Anderson. De Schot liet al herhaaldelijk weten het niet te zien zitten om naar het Europese vasteland af te reizen.

5. Weer een verrassing?
Ondanks de beperkingen van corona gingen behalve vier EuroTours ook de grote televisietoernooien door. Zonder publiek, dat wel. Het valt natuurlijk niet te bewijzen, maar opvallend was dat daarin 'anderen' de aandacht opeisten. Durrant in de Premier League, Van Duijvenbode als finalist in de World Grand Prix en wat te denken van de Belg Dimitri Van den Bergh, die op de World Matchplay zijn eerste major won. Zonder Durrant en met mogelijk Price tegen Wright in de tweede ronde, ligt een verrassing opnieuw in de lijn der verwachting.

6. Publiek erbij
Nu is er op het EK wel publiek welkom, zij het beperkt. Slechts 250 man worden toegelaten in de König Pilsener Arena.