Van Gerwen: ‘De laatste wereldtitel van Van Barneveld is nog van voor de oorlog’

6 november 2018

EPA

Michael van Gerwen deed dinsdagmiddag live op Omroep Brabant een Q&A. Dartfans konden vragen stellen en Van Gerwen gaf antwoord. Dit waren een paar hoogtepunten.


Friet of Chinees?
"Chinees! Dat vind ik het lekkerste wat er is. Ik hou van de Aziatische keuken. In Londen ken ik ook veel goede restaurants. Daar ben ik natuurlijk vaak. Ga maar eens naar Novikov."

Is een wedstrijd tegen Van Barneveld nog extra speciaal?
"Voor mij is een wedstrijd tegen Raymond van Barneveld gewoon een wedstrijd als tegen een andere tegenstander. Natuurlijk wil ik hem graag pakkie geven. Andersom? Voor Raymond is dat anders. Hij laadt zich helemaal op voor een wedstrijd tegen mij en kan de wedstrijd daarna gewoon weer verliezen. Dat is het grootste probleem voor Raymond. Het is voor hem natuurlijk verschrikkelijk dat er iemand in Nederland beter is dan hij. Met alle respect, Raymond is ook niet meer de Raymond van een aantal jaar geleden. Hij kan iedere wedstrijd winnen, maar kan hij het ook 3-4 dagen achter elkaar? Dat is wel wat anders."

Wat ga je doen na het darten?
"Voetjes omhoog in de zon! Nee, lekker genieten met mijn familie. Ik ben niet van plan om zo lang door te gaan als Phil Taylor. Ik wil wel 6 of 7 wereldtitels behalen. Dat is wel realistisch. Als ik nog een jaartje of 10 doorga, dan is dat zeker realistisch. Daarna zal ik zeker bij het darten betrokken blijven."

Dus je wil Raymond van Barneveld met zijn 5 titels inhalen?
"Ik denk dat ik dat wel ontgroeid ben. Mensen kunnen wel zeggen: 'ja, 5 wereldtitels', maar zijn laatste wereldtitel dateert van voor de oorlog. En 4 waren bij de BDO. Dat vind ik toch minder sterk dan de PDC. Dat waren andere tijden. Ze tellen wel als wereldtitel, maar ik vind dat niet met elkaar te vergelijken. Dan is Roland Scholten ook een keer wereldkampioen geworden en Christian Kist ook. Dat vind ik anders. Bij de PDC spelen de echte grote jongens."

Hoe zie jij jouw kansen voor het WK?
"Heel goed. Ik steek in goede vorm. Ook al heb ik de afgelopen twee toernooien niet gewonnen. Maar nu beginnen de echte rankingtoernooien. Als ik gewoon mijn gemiddeldes haal die ik nu gooi, gaat het goed komen."

Ga je nog een keer tegen Phil Taylor gooien?
Zeker. Op 23 januari tijdens de Kings of Darts in de Brabanthallen. Ook Peter Wright en Raymond van Barneveld komen. Dat is erg leuk, zeker omdat het zo dicht bij mij thuis is."

Hoe hou jij je concentratie vast?
"Dat gaat de ene keer beter dan de andere keer. Ik kan niet zo goed zeggen hoe het komt dat ik soms niet goed geconcentreerd ben. Zoveel mensen praten en roepen, maar dat hoor ik niet. Ik ben zo met die wedstrijd bezig, dan stoor ik me daar niet aan."

Waar ben je het meest trots op?
"Mijn dochter. Meer dan op mijn wereldtitels. Zij is het mooiste wat mij is overkomen. Je kunt al het geld hebben van de wereld, maar een kind kun je niet kopen."

Hoe ga jij om met de spanning?
Gezonde spanning is goed, maar het gaat mis als je nerveus wordt. Gelukkig heb ik dat al heel lang niet meer gehad. Darteritus? Ja, dat is heel naar. Maar iemand die heel snel gooit, zoals Gary Anderson, Raymond van Barneveld en ik, zal daar nooit last van krijgen. Het overkomt juist darters die haperingen in hun spel hebben. Maar het is echt heel vervelend."