Van Gerwen zet na fenomenale comeback Premier League of Darts op zijn naam

18 mei 2017

Lawrence Lustig/PDC

Michael van Gerwen is er op fenomenale wijze in geslaagd om de Premier League of Darts op zijn naam te schrijven. Peter Wright miste in de O2 Arena in Londen 6 matchdarts en verloor met 11-10 van de 28-jarige Brabander.


Wright is een van de favoriete tegenstanders van Mighty Mike. Van de 17 wedstrijden won Van Gerwen er 15. De laatste keer dat de 2 tegenover elkaar stonden won de Schot. Toen werd het 6-0 in de European Tour op 7 mei.

Snakebite mocht beginnen in zijn allereerste finale ooit in de Premier League. Het was sowieso de 1ste keer dat de 47-jarige Schot zich plaatste voor de eindfase van de competitie.

Van Gerwen begon niet heel goed aan de partij. Mede daardoor kwam Wright op 40 terecht en behield de Schot zijn 1ste leg. Ook de 2de leg was niet de beste van de 28-jarige Brabander ooit. Hij miste 3 pijlen op dubbel 18, werd gebroken en daardoor werd de stand 0-2.

Het was de 4de grote finale tussen de 2 darters. Mighty Mike won de vorige 3 edities. In de finale was daar in het begin niks van te merken. Via dubbel 16 kwam Snakebite in 12 darts op een 0-3 voorsprong.

Sloopkogel
Van Gerwen kwam na 4 legs op het scorebord. In 11 darts wist hij via dubbel 8 te finishen en op een 1-3 stand te komen. De sloopkogel uit Gemonde leek last te hebben van de spanning, zoals hij dat al in de halve finale tegen Gary Anderson ook al had. Mede daardoor werd het 1-4 voor Wright: de gemiddeldes waren 96 van MVG en 106 voor Wright.

Snakebite kreeg in de 6de set Wright die 6 darts kreeg voor een dubbel, mede omdat de Brabander 2 dubbels miste. De stand werd 1-5 voor de Schot. De man uit Livingston kreeg 1 pijl voor een 1-6 voorsprong, maar miste de dubbel 16. Van Gerwen was nu wel slagvaardig, brak zijn tegenstander en bracht de stand op 2-5.

In 11 pijlen bracht Wright via zijn favoriete dubbel 16 de stand op 2-6. Een sensationeel goed gooiende Wright wist zijn voorsprong zelfs naar 5 legs te brengen. Vlak voor de pauze wist de Brabander de stand nog wel op 3-7 te brengen. Via single bull en tops gooide hij de 10de leg uit.

De Nederlander kwam na de pauze wél goed uit de startblokken. In 11 darts pakte de Brabander de 11de leg en brak Wright meteen. Ook in de 12de leg ging het goed bij Van Gerwen. Weer in 11 pijlen pakte hij een leg. Achterstand van 3-7 naar 5-7 in 22 darts.

5-8
Van Gerwen kreeg geen mogelijkheid om ook de 13de leg te pakken, want hij kwam vanaf 104 niet op een finish en dus pakte Wright weer een leg: 5-8. Het was wel het 1ste moment dat Van Gerwen's gemiddelde boven dat van Wright zat: 105 om 103.

De turbo was weer aan bij Mighty Mike. In een rotvaart ging hij naar 6-8. Als hij Wright nog een keer kon breken zou hij alleen zijn eigen legs hoeven te behouden om er een 21-setter uit te halen. In de 15de leg waren er mogelijkheden, omdat Wright nog altijd geen finish had van boven de 100. Van Gerwen sloeg toe via tops: 7-8.

Turbo op die turbo
De 6de versnelling was ingetrapt bij Van Gerwen, die ook het publiek op zijn hand kreeg. Na 9 darts stond de Nederlander ook in de 16de leg na 9 darts op een finish. Via tops bracht hij de stand op gelijke hoogte: 8-8. De 2-7 achterstand van weleer was iedereen in de O2 Arena al lang weer vergeten.

Toch gaf de Schot zich niet gewonnen. In de 17de leg zag je dat de spanning vol op het gezicht van de man uit Livingston stond, terwijl hij in het begin van het duel nog zo ontspannen oogde. Beide heren hielden in de 17de en 18de leg die leg die ze begonnen: 9-9.

De enorme druk die er op dat moment op de schouders van Van Gerwen hing, leek hij niet aan te kunnen. 2 slechte beurten in de 19de leg kostten de Brabander de kans om voor het eerst op voorsprong te komen: 9-10.

Wright kreeg in de beslissende leg 6 matchdarts, maar gooide de dubbel 8 niet uit. Van Gerwen kwam langszij en de stand stond op 10-10.

Een ongelofelijk spannende laatste leg begon Mighty Mike goed. Daardoor kwam hij op 88 en kreeg hij daarvoor 6 darts. Via dubbel 4 pakte hij hem in de allerlaatste pijl. Hij kwam voor het eerst op voorsprong en won meteen het toernooi.

Wil jij het belangrijkste DARTNIEUWS gratis via Whatsapp ontvangen? Stuur een app met DARTS AAN naar 06 135 591 70 of klik hier.

reacties
ReageerReageer op dit bericht