Het darts is weer begonnen: ‘Heel strak neergezet’

9 juli 2020

LAWRENCE LUSTIG

In Milton Keynes is deze week het eerste dartstoernooi in 4 maanden tijd. Meteen met 128 deelnemers, maar zonder toeschouwers is er ruimte genoeg om afstand te bewaren. In een van de buitenwereld afgesloten complex sturen pijlen darters de goede kant op.


Het klinkt dagelijks vanaf het middaguur game on in de Marshall Arena. De speelzaal lijkt op een ruimte waar schoolexamens worden afgenomen. Met een groot verschil: er staan in 2 rijen 8 borden naast elkaar opgesteld waar darters het in de Summer Series van profbond PDC tegen elkaar opnemen. Uiteraard op afstand. De tafel met een glaasje water? Dat zijn er nu 2. Ruimte is er genoeg.

Karwei
"Het is ook een gigantisch complex”, zegt Martijn Kleermaker, een van de 19 Nederlandse deelnemers. De nieuwkomer in het profcircuit weet er na een dag al aardig de weg, vertelt hij aan de telefoon. "Het is een hels karwei om alles binnen de regels coronaproof te houden, maar in het hotel is alles met pijltjes keurig aangegeven. We mogen bijvoorbeeld niet op alle verdiepingen komen.”
Negatief getest
Alle spelers zijn negatief getest, maar afstand houden is overal nodig. Al moest ook Kleermaker eerst nog lang op de uitslag wachten. "Bijna 24 uur. Ik voel me topfit, maar het was wel heavy. Ze zouden 7 uur ’s ochtends komen, het werd 11:30. Zat ik me daar op de hotelkamer te verbijten. Nu mogen we weer met elkaar zitten, als we maar afstand houden. Zo heb ik gisteravond nog zitten klaverjassen.”

Strak
"Zoals de PDC het nu aanpakt is het goed te organiseren”, zegt Kleermaker. "Het is heel strak neergezet. We lopen elkaar echt niet in de weg en toch is het bijna identiek aan hoe het normaal is. Het enige verschil is dat je geen handjes schudt.”

Zelfde als altijd
Ook Niels Zonneveld moest even goed nadenken over wat er na de coronabreak anders is. "Eigenlijk is het hetzelfde als het altijd was”, zegt de veelbelovende darter. "Het is alleen nu iets meer opletten in verband met de meter afstand die we moeten handhaven. Maar de PDC heeft wat dat betreft alles goed geregeld.”

Bubbel
Dat Zonneveld voorlopig niet naar buiten kan, ziet hij niet als een beperking. "We zitten in een bubbel, maar ik merk er eerlijk gezegd niet veel van omdat alles hier wel is. Het restaurant, de speelzaal, de hotelkamer en ook een bar. Alleen als we ’s avonds ergens wat willen eten, kunnen we het hotel niet uit. Dat is denk ik het grootste verschil.”