Hoe pijltjes gooien in de kroeg big business werd
i

ANP 2007

Hoe pijltjes gooien in de kroeg big business werd

admin • 15:50, 16-03-2017 / Laatste Update: 08:53, 08-01-2024

Het darten heeft de afgelopen 10 á 15 jaar flinke stappen gemaakt. Kaartjes voor grote toernooien vliegen in rap tempo over de toonbank, spelers cashen tonnen en de sport is groter dan ooit. En dat allemaal door één man: Raymond van Barneveld.

Barney stapte in 2006 over van dartsbond BDO naar de PDC. De PDC werd in één klap veruit de grootste en populairste dartsbond van de wereld. Daarmee maakte de Nederlander een einde aan een jarenlange tweestrijd tussen de bonden. De PDC had vanaf dat moment geld om te investeren en de sport te laten groeien.

Einde van de BDO

Vroeger gold de BDO als dé grote dartsbond. Maar dat veranderde in 1992 toen 16 topspelers, onder wie legendes als Eric Bristow en Phil Taylor, ruzie kregen over inkomsten en sponsorgeld. Dat liep helemaal verkeerd af en de mannen richtten daarom hun eigen commerciële bond op: de Professional Darts Corporation (PDC).

Dat had grote gevolgen. De dartsport had opeens 2 bonden die pal tegenover elkaar stonden, met allebei hun eigen WK. Bovendien hadden beide bonden voortdurend gezeik over wie nu de leider was. Voor de Nederlandse dartsliefhebbers was er maar 1 bond: de oude, vertrouwde BDO.

Doorbraak Barney

Dat kwam vooral door Raymond van Barneveld, de grote man bij de BDO. De oud-postbode uit Den Haag stond in 1998 plots in de finale van 'wereldkampioenschap' Lakeside, won die meteen en flikte dat een jaar later weer.

In 2003 en 2005 pakte Barney nog eens 2 wereldtitels. Het darten werd door zijn succes een grote kijksport in Nederland. Maar dat niet alleen: Van Barneveld zorgde er ook voor dat de BDO kon blijven bestaan, vertelt Jacques Nieuwlaat, dartscommentator bij RTL7. “Darten werd door Raymond ontzettend populair in Nederland. De BDO verdiende goed geld en kon daardoor toernooien en demonstraties organiseren”, licht Nieuwlaat toe.

Barney sloopt BDO

De kijkcijfers waren uitmuntend. Ruim 4 miljoen liefhebbers zagen in 2006 hoe de toen 21-jarige Jelle Klaasen verrassend de Lakeside-finale won van Raymond van Barneveld. Nooit meer werd een dartwedstrijd zo goed bekeken als toen.

(Tekst loopt door onder video)

Toch ging de BDO in dat jaar kapot aan het succes van Barney. De PDC flikte het om de ene na de andere topdarter weg te plukken bij de concurrerende bond en ook Van Barneveld koos in 2006 voor het vele geld dat daar te verdienen viel. Met zijn overstap zorgde de Hagenees daardoor voor de definitieve doorbraak van de PDC, stelt net als Nieuwlaat ook Niels de Ruiter, directeur van de Nederlands Darts Bond (NDB).

“Dat had zoveel effect en invloed. De Nederlandse televisie had opeens geen aandacht meer voor BDO-toernooien en de PDC won in Nederland aan marketing”, vertelt De Ruiter. “Het is uiteindelijk het punt dat je kunt zeggen dat de PDC de bovenliggende partij werd. Het was de eerste keer dat een meervoudig BDO-wereldkampioen de overstap maakte”, vult Nieuwlaat aan.

Flink wat prijzengeld

Inmiddels is de PDC de BDO in alles voorbij gestreefd. De bond is populairder, heeft meer kijkcijfers en misschien wel het belangrijkste: er gooien veel betere darters. Volgens Nieuwlaat is dat succes vooral te danken aan Barry Hearn, de big boss van de PDC. Hij stelt dat de directeur heeft gezorgd voor professionalisering van de sport door er flink wat geld in te pompen. “Hearn heeft de sport weten te verkopen, ook aan de spelers. De PDC heeft ongeveer 128 darters, onder wie het prijzengeld wordt verdeeld. De BDO heeft ruim een miljoen spelers. Die bond heeft dus veel doodgewicht.”

LEES OOK: Nederland dartsland nummer 1 van de wereld

Wedkantoren brengen geld in het laadje

Dat er zoveel geld verdiend kan worden bij de PDC, komt doordat de sport interessant is bij bookmakers. Zo worden bijna alle toernooien gesponsord door wedkantoren. Die steken veel geld in de sport en hoe meer poen erin omgaat, hoe hoger het prijzengeld is. En dat zorgt er volgens Nieuwlaat weer voor dat darters steeds meer leven voor hun sport, waardoor het niveau weer stijgt.

Wel of geen atletisch lichaam?

Alleen 1 ding blijft de sport maar achtervolgen: de fysieke toestand van de darters. De bierbuiken, dikke nekken en flinke armen: het zijn niet echt de criteria die bij een topsporter horen. En eerlijk is eerlijk: het lijkt de spelers steeds meer op te breken. Zo zie je de spelers steeds vaker met bezwete koppen en zeiknatte polo’s op tv tijdens wedstrijden.

Een denkbare volgende stap is daarom dat de profs vaker een bezoekje brengen aan de sportschool, want fitheid wordt volgens De Ruiter steeds belangrijker. “Het worden langere dagen door meer toernooien. Darters moeten daarom een goed uithoudingsvermogen hebben en fit zijn. Ik ga niet zeggen dat ze van top tot teen afgetraind moeten zijn, maar ze moeten er wel rekening mee houden. Trouwens, de ouderwetse niet-fit zijnde Britse darter zie je steeds minder.”

Toch ziet Nieuwlaat het anders. Volgens hem is een fitte atleet helemaal niet nodig voor het darten. “Je kunt kort of lang ouwehoeren, maar de top van de dartsport is niet fit. In darten lijkt dat niet of nauwelijks te tellen. De darters die wel fit proberen te blijven, redden het niet. Een atletisch lichaam lijkt dus niet nodig voor het darten.”

Slachtoffer van eigen populariteit

De professionalisering zorgt ervoor dat het darten ongekend populair is geworden. En niet heel gek: de top 8 domineert de laatste maanden behoorlijk. Maar is dat wel zo gunstig? Volgens Nieuwlaat wordt de PDC daardoor slachtoffer van de eigen populariteit. “Natuurlijk heeft de sport iconen nodig om een zaal te vullen. Het gaat om de absolute top. Je koopt een kaartje op toppers te zien. Maar het wordt wel saaier om naar te kijken, want je weet eigenlijk toch al dat Van Gerwen wint. Het wordt tijd voor wat nieuwe gezichten.”

Ahoy

Toch lijkt niemand er op dit moment van te balen dat de top 8 lekker domineert. Dat blijkt donderdagavond ongetwijfeld weer in een uitverkocht Ahoy. 10.000 fans laten dan zien dat het darten toch echt geen kroegspelletje meer is!