Hoe werkt die Q School ook alweer?

15 januari 2020

Getty Images

Er breekt een spannende tijd aan voor darters die niet Michael van Gerwen, Peter Wright of Gerwyn Price heten. Van donderdag 16 tot zondag 19 januari wordt er namelijk weer gegooid op Q School. Inzet: een Tourkaart voor de PDC voor de komende 2 jaar!


Waarschijnlijk heb je wel eens van het fenomeen gehoord, waar weet je niet helemaal precies meer wat die Q School precies inhoudt. Geen paniek, we praten je in dit artikel weer helemaal bij!

Spelers die buiten de top-64 op de Order of Merit staan, moeten naar Q School om hun Tourkaart te verdedigen. Dit geldt niet voor darters die vorig jaar (2019) via de Qualifying School een ticket wonnen, die is nog een jaar geldig.

Wie mag er meedoen? 
Dit jaar richten 853 darters hun pijlen op een Tourkaart, een recordaantal. Maar wie mag er meedoen? Nou, eigenlijk iedereen met 450 pond (ongeveer 500 euro) op zijn bankrekening die 16 jaar of ouder is! Q School is echt bedoeld om iedereen de kans te geven om hun dartsdroom te verwezenlijken.

De Q School bestaat eigenlijk uit 2 verschillende toernooien. 1 voor spelers uit het Verenigd Koninkrijk en 1 voor spelers uit Europa. 521 spelers uit de UK strijden in Wigan om 20 Tourkaarten. 332 darters uit Europa (onder wie 80 Nederlanders) hopen in het Duitse Hildesheim op 1 van de 11 beschikbare kaarten.

Wanneer krijg je een Tourkaart?
In de 4 dagen Q School wordt elke dag gespeeld tot er een finale is. In het UK-toernooi krijgen de finalisten per dag direct een Tourkaart, bij het toernooi voor Europeanen alleen de dagwinnaar. Zo zijn er al 12 kaarten uitgedeeld, de overige 19 kaarten worden via een soort puntensysteem (de ranking) verdeeld.

Elke volledige ronde (dus zonder 'bye's) die een darter wint levert 1 punt op. Aan het eind van Q School wordt een ranglijst opgemaakt. Simpel gezegd krijgen de darters met de meeste punten ook een Tourkaart.

En wat kan je dan met zo'n Tourkaart?
Die Tourkaart wil je hebben, want dat is 2 jaar lang je toegangsbewijs tot Pro Tour-toernooien. In 2020 zijn dat 30 Players Championship-toernooien. Daarnaast stroom je in bij kwalificatietoernooien voor de grote toernooien zoals de Grand Slam of Darts en het WK.

Doen er nog een beetje namen mee?
Zeker! De ogen zullen zeker gericht zijn op Fallon Sherrock. De koningin van het afgelopen WK hoopt als 1e vrouw ooit een Tourkaart te bemachtigen. Andere bekende namen zijn bijvoorbeeld John Part, Paul Nicholson en Kevin Painter. Bij de Nederlanders is Dirk van Duijvenbode misschien wel de bekendste. We spraken hem deze week al over zijn Q School-deelname.