Hoe werkt de World Cup of Darts precies?

5 juni 2019

PDC/Lawrence Lustig
World Cup of Darts

Aankomend weekend staat de World Cup of Darts op het programma. Een prachtig toernooi waarbij de darters hun land vertegenwoordigen. Maar hoe werkt het toernooi precies?


Zoals je waarschijnlijk wel weet, wordt het toernooi met koppels gespeeld. Elk land heeft 2 darters die samen strijden voor de eer van hun natie. De afgelopen jaren waren Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld namens ons landje. Dit jaar is Barney vervangen door Jermaine Wattimena.

Lees ook:  World Cup of Darts: check hier alle teams, het prijzengeld én speel- en uitzendschema

Format

Eerste ronde
In de eerste ronde worden zogenaamde koppelwedstrijden gespeeld. Hierbij gooien beide darters om en om. Wel moet er zoals altijd 501 punten van het bord gesmeten worden om een leg te winnen. De eerste ronde is een best of 9 legs-format. Oftewel: wie het eerste bij de 5 is, wint.

Tweede ronde, kwartfinale en finale
In deze rondes spelen beide darters 1 single-partij. Dit gebeurt in een best of 7-format (eerst tot de 4). Als beide potjes door de teamgenoten gewonnen worden, is dat land vanzelfsprekend door. Als 1 iemand wint en de ander verliest, volgt opnieuw een koppelwedstrijd. Ook best of 7.

Finale
De 2 landen in de finale spelen weer met een iets ander format. De winnaar moet 3 partijen winnen. Iedereen speelt in ieder geval 1 single-partij. Daarnaast wordt 1 koppelpartij gespeeld. Allebei in een best of 7. Als hier nog geen beslissing is gevallen, wordt de finale beslist middels 2 andere single-partijen.