James Wade: de darter die de ene na de andere depressie overwon

6 december 2017

Lawrence Lustig/PDC

Het leven van darter James Wade gaat lang niet altijd over rozen. Hij harkt bakken met prijzengeld binnen bij het darten, maar dat geld niet gelukkig maakt, weet Wade maar al te goed. Hij kampt namelijk al jaren met depressies, soms zelfs zelfmoordneigingen en een bipolaire stoornis.


De Brit is niet bij iedereen even geliefd vanwege zijn wat stugge, soms zelfs wat arrogante en chagrijnige houding. Ook de PDC zat wel eens met de handen in het haar over Wade, die in het verleden al meerdere keren is geschorst voor een aantal toernooien. De dartbond heeft nooit details gegeven over de 'incidenten' waar The Machine voor werd geschorst, maar dat gebeurt natuurlijk niet zomaar.

Mix van tabletten
Wade moet naar eigen zeggen 'een mix van tabletten slikken' om zijn gemoedstoestand een beetje stabiel te houden. Van het ene op het andere moment kan hij namelijk helemaal uit zijn plaat gaan. Zo roept hij wel eens rare dingen in interviews of tegen mensen, maar meent hij er eigenlijk geen snars van. ,,Ik kan heel kwaad worden, maar na 10 minuten denk ik dan vaak: 'Oh nee, wat heb ik gezegd?!", vertelde hij ooit tegen Dartfreakz.
Geluk kopen
Een tijdje heeft hij gedacht dat geld wél gelukkig maakt, en dat hij zijn geluk in het leven kon kopen: ,,Ik was op zoek naar geluk en een perfect leven. Ik heb mijn huis afgebroken, ik heb dure auto's gekocht. Je kon me zelfs naar de maan brengen en ik zou het nog proberen te kopen. Nu weet ik dat mijn huis, mijn honden en mijn geborgenheid mij écht gelukkig maken."

Dieptepunt
Het jaar 2010 was voor Wade een dieptepunt: zijn relatie liep stuk en in de finale van de Grand Slam of Darts gaf hij een 8-0 voorsprong weg, en verloor uiteindelijk met 16-12 van Scott Waites. Dat was voor hem de druppel. Zijn psychische stoornissen werden zó heftig dat hij zelfs suïcidaal werd, en dus besloot hij naar de psychiatrische kliniek The Priory te gaan. Dat heeft veel indruk gemaakt: ,,Ik heb nog steeds mijn momenten en ben nog altijd bang voor die donkere dagen, maar het gaat de goede kant op."
Braaf, maar uit vorm
De laatste jaren gaat het dan ook steeds beter met Wade, ook op het podium. Hij lijkt minder snel op z'n teentjes getrapt en heeft minder vaak mot met zijn tegenstanders. The Machine sloeg een walk-on girl aan de haak en trouwde met haar in 2015. Sammi Marsh lijkt het perfecte medicijn voor Wade te zijn, waardoor hij weer een beetje gelukkig kan zijn. Zijn dartprestaties blijven daarentegen nog wat achter, want verder dan een halve finale kwam hij de afgelopen jaren niet. Maar die pijltjes zijn misschien voor hem gewoon bijzaak tegenwoordig.