Meulenkamp wil vlammen op WK: ‘Zo iemand wil je gewoon opvreten op het podium’

4 december 2019

Lawrence Lustig/PDC

Nog slechts 8 nachtjes slapen en dan begint in Londen de mooiste tijd van het jaar: het WK Darts. Ron Meulenkamp (31) is 1 van de 11 Nederlandse deelnemers in Ally Pally en hij begint zijn 4de WK bij de PDC tegen een debutant.


Qua loting zit het ‘The Bomb’ dit jaar mee. Tenminste voor de 1e ronde dan. Waar hij op eerdere WK’s Mark Webster en Mensur Suljovic tegenkwam en vorig jaar Michael Smith in de 2de ronde, treft hij deze keer een debutant. De Nieuw-Zeelander Ben Robb. “Ik weet dat hij ooit een World Series-toernooi in Nieuw-Zeeland heeft gegooid en voor de rest heb ik eigenlijk geen idee. Online kan ik natuurlijk wat dingen over hem opzoeken en bekijken en daar moet ik het maar mee doen. Het is niet dat hij in de buurt woont en dat ik denk ‘goh die ga ik eens even bekijken’”.

Ander kaliber 
We gaan er voor het gemak maar even vanuit dat Meulenkamp de 1ste ronde op 18 december overleeft. In de 2de ronde treft hij, 1 dag later, een tegenstander van een heel ander kaliber. De Engelsman Chris Dobey, die 2 weken geleden nog de halve finale van de Players Championship Finals haalde (11-8 verlies tegen Gerwyn Price). Toch vreest Meulenkamp een duel met ‘Hollywood’ niet. “Dobey is natuurlijk een speler die ik het hele jaar door zie op vloertoernooien. De laatste 2 wedstrijden die ik tegen hem speelde heb ik sowieso gewonnen. Het zegt natuurlijk niks voor het WK, maar we zijn elkaar wel een paar keer tegengekomen dus we weten wat we aan elkaar hebben", zegt Meulenkamp tegen Sportnieuws.nl.

Voordeel
Toch zien we Dobey vaker op een televisietoernooi dan Meulenkamp. En een wedstrijd op een vloertoernooi is heel wel wat anders dan op een groot podium met duizenden mensen in de zaal. Heeft hij daar geen voordeel van? “Neem maar van mij aan. Een WK-podium is heel anders dan welk podium dan ook. En dat ik daar dan een dag van tevoren gewonnen heb, want daar gaan we dan vanuit, speelt denk ik wel mee. Ik heb dan al een wedstrijd op het podium achter de rug. Ik denk dat dat wel een voordeel voor mij is.”

Afscheid Barney
We kunnen er natuurlijk niet omheen. Het komende WK wordt het laatste kunststukje van Raymond van Barneveld. In aanloop naar het WK traint Meulenkamp soms samen met ‘Barney’. “We hebben het er wel eens over als we samen staan te gooien. Hij maakt een gemotiveerde indruk op mij. Hij wil echt nog wel een keer schitteren. Ik denk dat als hij zo doorgaat en zijn uren blijft maken het zeker een mooi WK voor hem kan worden.”

De Zwaan laat sessie schieten
Er was ook een trainingssessie gepland waar Van Barneveld en Jeffrey de Zwaan aanwezig zouden zijn. Maar zoals bekend wilde De Zwaan liever niet met Barney trainen aangezien zij elkaar wellicht in de 2de ronde tegenkomen. Een beslissing die Meulenkamp wel kan begrijpen. “De meningen zijn daar wel een beetje over verdeeld. De één zegt dat het niets moet uitmaken, maar ikzelf zou het ook niet prettig vinden. Je bent straks tegenstanders en dan ga je 2 weken leuk tegen elkaar doen. Zo iemand wil je gewoon opvreten op het podium. Op het WK moet je 100 procent geconcentreerd zijn en als je 2 weken lol met elkaar hebt, is de optimale focus misschien niet daar.”

Time flies when you're having fun
Op 16 december stapt Meulenkamp pas op vliegtuig richting Londen. Maar met welk resultaat zal hij weer met een tevreden gevoel huiswaarts keren? Verder dan de 2de ronde is ‘The Bomb’ bijvoorbeeld nog niet gekomen. “Lastig. Ik bekijk het echt wedstrijd voor wedstrijd. Dat kan ook niet anders want ik weet al wie ik in de 2de ronde tegenkom. Het liefst wil je natuurlijk beide wedstrijden gewoon met 3-0 winnen.”

Meulenkamp gaat hoe dan ook met een goed gevoel naar Londen en aan de motivatie zal het ook zeker niet liggen. “Zo richting het WK train je wel van 12 uur tot half 5. En voor je het weet is het tijd om die kant op te gaan. Het gaat super snel als je het naar je zin hebt.”
admin