Nieuwkomers bij PDC zien dartdroom nu in duigen vallen: ‘Alles was in kannen en kruiken’

29 april 2020

Orange Pictures

Ze zouden de ranglijsten bestormen, maar nog geen 2 maanden nadat ze een tourkaart veroverden en daarmee toegang kregen tot de grote dartstoernooien, ging de sportwereld op slot. Nu maken ze er het beste van, op dartsborden thuis of op de zaak.


Meer aandacht op een zaterdagavond zal Martijn Kleermaker niet hebben gehad. Het ene na het andere bericht stroomde afgelopen weekend binnen nadat hij Michael Smith in de Home Tour versloeg. "Hij is een gerenommeerde speler, de nummer 5 van de wereld en ik doe voor het eerst mee bij de profs. Mensen hadden het niet verwacht, maar ik ben heel bedreven in mijn sport en voor mij is het niet heel verrassend. Ik weet dat het erin zit", zegt hij tegen het AD.

'Hier brak de paniek uit'
Kleermaker heeft alleen een probleem: afgezonderd van deze ene avond kan hij het niet laten zien. Half maart kwam ook de dartswereld abrupt tot stilstand. Kleermaker weet het nog goed. "Ik kwam op een zondagavond terug uit Engeland, van een vloertoernooi in Barnsley en hier brak de paniek uit omdat de horeca dicht ging."

Vriendin in de zorg
Sindsdien zit Kleermaker thuis in Hierden, samen met zijn vriendin en 3 kinderen van 4, 7 en 12. Veel meer dan trainen heeft hij niet te doen. In januari zegde de 29-jarige zijn baan in de logistiek op om alles op een professionele dartsloopbaan te zetten. Dat was mogelijk nadat hij op de Q-School in het Duitse Hildesheim een tourkaart bemachtigde.

'Heel vervelend'
Het is het gouden ticket voor darters. "De timing kon niet beter”, zegt Kleermaker. "Het is toch wel bizar. Alles was in kannen en kruiken en nog geen 2 maanden later gooit een virus roet in het eten. Heel vervelend."

Terug naar oude baas?
In de paar toernooien die hij speelde, won hij nog wel van onder anderen Stephen Bunting en Joe Cullen. Nu is het stil, op die ene avond in de Home Tour na. "Gelukkig ben ik gezegend met mijn sponsor, die ervoor zorgt dat ik niet mijn oude baas hoef te vragen of hij nog wat voor me heeft."