‘Opa’ Van Barneveld heeft smaak weer te pakken

6 mei 2015

ANP
'Opa' Van Barneveld heeft smaak weer te pakken

Nog maar vijf weken geleden kleurde de wereld van Raymond van Barneveld (48) gitzwart toen hij nipt ontsnapte aan 'degradatie' uit de Premier League, de Champions League van het darts. Vijf zeges op een rij brachten hem terug in de kopgroep. En dus is 'Barney' back.

Een paar weken geleden lag Van Barneveld thuis op de massagetafel. Kwam Patty, zijn jongste dochter, naar hem toe. ,,Met zo'n zwangerschapsstrippie. Jaja, ik word opa. Net 48, maar het gaat gebeuren. Silvia vindt het geweldig, ik moet er effies aan wennen, hoor'', zegt de Hagenaar met een grijns.

Afgrond
Het is niet voor het eerst dat Van Barneveld lacht tijdens het gesprek. De darter steekt weer lekker in zijn vel, nadat hij gevoelsmatig in sportief opzicht langs de rand van afgrond was gegaan. ,,Eén punt uit de eerste drie duels in de Premier League. Als titelverdediger, hè. Ik had het heel zwaar. Stond zelfs laatste'', blikt hij terug.

Een maand geleden overleefde de Hagenaar 'Judgement Night' en ontsnapte hij aan vroege uitschakeling. Sindsdien heeft Neerlands eerste profdarter de smaak te pakken. Van Barneveld versloeg achtereenvolgens Phil Taylor, Michael van Gerwen, Dave Chisnall, Gary Andersen en Adrian Lewis.

Back
Van Barneveld, die morgen in Newcastle tegen James Wade speelt, staat derde en maakt een goede kans op de play-offs. ,,Barney is back'', zo glimlacht de vijfvoudig wereldkampioen, die weer eens een omslag maakte in zijn (darts)leven.

De dartspionier, die al zijn hele sportleven van alles uitprobeerde -van speciale outfits en tegendraads gekantelde pijlen tot haptonomen, zenmedidatie en stuivertjes in zijn zak - zocht zijn heil in Bemer-therapie, speciale afslankpillen en drankjes, masseur Willem en de hulp van mental coach Bauke de Boer.

Positiever
,,Hij doet aan NLP, neurolinguïstisch programmeren. Moet je maar even googlen. Anders gezegd leerde hij me het leven van een zonnige kant te zien. Vooral bij nederlagen zat ik snel stuk. Verloor ik drie dagen achter achter elkaar en dacht ik: waar doe ik het dan allemaal voor? Bauke zei dan: 'Wat doe je moeilijk. Je hebt een fantastisch leven, verdient lekker, weet je wel hoeveel mensen hun baan verliezen?'. En zo is het. Ik ben positiever geworden. Niet te veel piekeren. Geen geklooi ook meer met dunne flights of peertjes, doe mij maar gewoon een simpel setje pijlen van 21 gram.''

Zin
Dan, plotseling, zegt Van Barneveld spontaan: ,,Nu we zo aan het praten zijn, krijg ik zin om te darten, joh. Weet je, er is geen beter medicijn dan winnen. De oogjes worden slechter, we zijn straks opa, maar ik ben er nog. En ik heb nog steeds het gevoel dat er meer in zit.''

Lees het hele verhaal met Raymond van Barneveld vandaag in de papieren versie van AD Sportwereld of in de digitale editie.

'Darts wordt nooit olympisch'

Het darts mag terug van weggeweest zijn, stelt Raymond van Barneveld. ,,De sport zal nooit Olympisch worden. Wat dat betreft heeft de sport de kans voorbij laten gaan met Londen in 2012. Engeland als bakermat van het darts, dáár had het moeten gebeuren. Zolang drank aan de sport verbonden blijft, zal het imago in de weg zitten'', aldus Van Barneveld die de sport wel steeds mondialer ziet worden. ,,Kijk naar de deelname van de landen op het WK in Frankfurt in juni. Finland, Spanje, alle darters worden steeds sterker.''