Peter Wright is nog geen nummer 1 van de wereld: ‘Maar ik kom je halen, Price!’

4 januari 2022

AFP

Peter Wright kreeg er pijn van in zijn armen, zo zwaar was de wereldbeker die hij voor de 2e keer veroverd had. De kleurrijke Schot leek in de WK-finale meer bezig te zijn met zijn materiaal, maar versloeg Michael Smith uiteindelijk toch met 7-5. "Dit is pas het begin van het jaar.”


"Dit voelt geweldig", begon kersvers ‘two-time’ wereldkampioen Peter Wright voor de camera van RTL 7, met de grote Sid Waddell Trophy in zijn handen. "Maar dit was niet ons beste optreden. Ik kan het niet uitleggen, maar ik worstelde vanavond met de hele sfeer in de zaal. De darts vielen ook niet echt, dus ik switchte maar een paar keer. Ik weet niet wat het was, ze gingen overal heen.”

'Negatief tegen mezelf'
Wright gooide in de finale een gemiddelde van 98,34 en was 39% op zijn dubbels. Die percentages hadden nog een stuk hoger kunnen liggen, ware het niet dat hij in de tweede leg van de wedstrijd meteen 13 pijlen miste met uitgooien. Toch was hij ook over de rest van zijn partij niet echt te spreken. "Ik voelde in ieder geval niet dat het de zenuwen waren. Ik stond me aan mezelf te ergeren en daardoor ging het alleen maar slechter. Toen ik minder negatief werd, ging het weer een beetje. Bij die 4-5 achterstand zei ik tegen mezelf: je hebt 9 legs nodig, dat is alles wat je moet doen.”


'Price, ik kom je halen'
Ondanks een volgens hemzelf minder optreden, stond Wright na 2020 voor de 2e keer met de Sid Waddell Trophy onder zijn arm. Op de nieuwe Order of Merit, de wereldranglijst, heeft hij nummer 1 Gerwyn Price nu bijna achterhaald. "En dit is pas het begin van het jaar. Volgens mij zit ik nog maar zo'n 15.000 pond achter Gezza. Ik kom je halen! Het zou een mooie strijd tussen ons moeten worden", aldus Wright, die de zware trofee aan het einde van het interview eindelijk op de grond kon zetten. "Ik heb de arm van een orang-oetan.”