Precies 21 jaar terug maakte Barney van darts een grote tv-sport

10 januari 2020

BSR

Tegenwoordig is het normaal dat er het hele jaar door dartstoernooien op tv zijn te zien. Is het niet RTL 7 die het uitzendt, dan is het wel Eurosport of een online platform als Videoland. Tot precies 21 jaar geleden was dat niet zo.


Op 10 januari 1999 won Raymond van Barneveld zijn 2e wereldkampioenschap bij de BDO (Lakeside). Dat was de geboorte van darts als Nederlandse tv-sport.

Postbode
Ja, we weten ook wel dat de ex-postbode Barney in 1998 zijn 1e titel haalde en dat er toen dik 1 miljoen Nederlanders inschakelden op SBS6. Maar bij dat WK kocht de zender pas de rechten toen Raymond Van Barneveld en Roland Scholten al in de halve finale stonden.

SBS6
In 1999 werd het WK voor het eerst vanaf het begin uitgezonden. De gok van SBS6 pakte lekker uit: Barney won alweer en de finale werd door rond de 2 miljoen Nederlanders bekeken. Bij de finale van Lakeside 2006 (Barney tegen Jelle Klaassen) liep dat zelfs op tot dik 4 miljoen.

PDC
SBS6 scoorde dus als een malle met Lakeside. Maar we leven nu in een ander tijdperk. De bond PDC is dominant, de BDO is op sterven na dood. Sinds 2011 heeft RTL7 de rechten op de grote PDC-toernooien. Naar de finale van het WK 2020 keken 1,2 miljoen mensen.

Deze docu toont hoe Barney van anonieme darter uitgroeide tot volksheld.