Raymond van Barneveld eindelijk weer op een groot toernooi: ‘Vorige week was ik nog amateur’

5 maart 2021

BSR Agency
Raymond van Barneveld

Hij is er weer. Raymond van Barneveld maakt vanmiddag na een afwezigheid van ruim een jaar ook zijn rentree in een PDC-majortoernooi. Zo kunnen de televisiekijkers thuis hem eindelijk weer aanschouwen. ,,Natuurlijk is het jammer dat ik mijn comeback niet voor de fans in de zaal kan maken", zegt Van Barneveld tegen het AD. "Maar ik weet dat er thuis veel mensen kijken en ik wil het goed doen voor hen.”


De dartsliefhebbers zullen het laatste televisieoptreden van Van Barneveld vast en zeker nog kunnen herinneren. Dat was op zaterdag 14 december 2019, een dag waar de 53-jarige Hagenaar liever niet meer aan wordt herinnerd. Destijds nog in een volgepakt Alexandra Palace, op het WK, maakte de Amerikaan Darin Young op hardhandige wijze een einde aan de carrière van ‘Barney’. 

TV Gids: check hier hoe je Barney kan volgen!

Amateur naar winnen
Inmiddels is Van Barneveld na afwezigheid van een jaar terug aan het front. Hij knokte zich via de Q-school naar een tourkaart en won vorige week in Bolton tijdens de Super Series plotseling verrassend een vloertoernooi. Iets wat hem in de laatste 8 jaar niet meer was gelukt. ,,Ik was vorige week nog een amateur en nu win ik op de ProTour. Dat is wat je kunt bereiken als je in jezelf gelooft", zei de 5-voudig wereldkampioen toen na zijn triomf. 

Geweldig
De UK Open is echter andere koek. De belangen zijn met een hoofdprijs van een slordige 100.000 euro vele malen groter. Vanmiddag begint Barney met zijn eerste partij tegen nieuwkomer Alan Soutar. ,,Het wordt geweldig om na zo'n lange tijd weer terug te zijn op een tv-podium. Al zal het in het begin misschien een beetje vreemd aanvoelen met de nieuwe omstandigheden.”