Raymond van Barneveld stapte uit toernooi na verdenking van matchfixing: 'Geen zin in'
i

Proshots

Raymond van Barneveld stapte uit toernooi na verdenking van matchfixing: 'Geen zin in'

Trevor Wagener • 10:29, 27-09-2021 / Laatste Update: 22:05, 04-01-2024

Darter Raymond van Barneveld is vorig jaar uit een toernooi gestapt na verdenkingen van betrokkenheid bij matchfixing. Dat zei hij in de NOS-podcast Gefixt. De zaak wordt nog onderzocht.

Na het duel kreeg de internationale darttoezichthouder (DRA) signalen dat Van Barneveld de partij expres zou hebben verloren. Hierdoor kwam het toernooi onder toezicht te staan. Van Barneveld besloot uit het toernooi te stappen.

Onderzoek

"Ik was er wel klaar mee", zei hij bij NOS. "Dadelijk gaan ze elke wedstrijd van mij hierna onder de loep nemen. Daar had ik geen zin in." Van Barneveld ontkende dat hij het potje expres heeft verloren. "Ben fel tegen matchfixing. Ik houd er niet van en zal mezelf nooit verkopen."

Het gaat om een webcamtoernooi van vorig jaar. Door de lockdown werden alle competities en toernooien afgelast. Als gevolg hiervan werden er thuistoernooien georganiseerd. Barney, toen gestopt als profdarter, deed mee vanuit de woonkamer.

Verdacht veel geld

Na de wedstrijd tegen zijn oude rivaal Martin Adams, waarbij Van Barneveld met liefst 5-0 verloor en 65 gemiddelde, kreeg DRA signalen van hoge inzetten op een eventueel verlies van Van Barneveld. Gokaccounts uit Spanje en Nigeria zouden tienduizenden euro's in hebben gezet op een verliespartij van de Nederlander, aldus NOS.

Voor de opzet van het toernooi - 10 minuten spelen voor een webcam - waren dat absurde bedragen. Bij 1 wedkantoor konden gokkers zien hoe er 60.000 euro op Barney's partij was gewed. Dat zet niet af tegen de totale 700 euro die in werd gezet op alle wedstrijden van die avond. Zelf had Van Barneveld een andere verklaring voor zijn matige spel.

Slecht 'spel'

Volgens hem hoorde hij via de wedstrijdcommentator dat er megaveel geld op zijn wedstrijd was ingezet, met name op een verliespartij. "Van alles spookte door mijn hoofd", zei Van Barneveld in de podcast. "Als ik dan verlies, krijg ik iedereen over mij heen. Ik gooide volledig in de stress. Dat bleek wel, want ik raakte niks."

Door de binnengekomen signalen besloot de DRA dat de darters die verder wilden spelen, hun telefoon- en bankgegevens lieten checken. Zo liep de Nederlander Wessel Nijman tegen de lamp. Hij had voor 10.000 euro een wedstrijd opzettelijk verloren en werd als 1e Nederlandse sporter ooit schuldig bevonden aan matchfixing. Ook werd Nijman voor 5 jaar geschorst.

Gevolg?

Nadat Van Barneveld lucht kreeg van het onderzoek, stopte hij na de 1e week met het toernooi. Doordat het toernooi in de 'niet gereguleerde week' plaatsvond en Barney toen geen prof was, kan alleen de Nederlandse politie de zaak onderzoeken.

"Op basis van de toen beschikbare informatie hebben we die keuze gemaakt. Bovendien hebben we op dit moment andere, meer kansrijke matchfixingzaken lopen", zei de politie. Mocht er bruikbare nieuwe informatie binnenkomen, dan sluit de politie verder onderzoek niet uit.