Road naar het WK darts: deze 9 darters zijn virtueel geplaatst, 5 man moet nog aan de bak

4 september 2019

Lawrence Lustig/PDC

Het duurt nog even voordat het WK darts begint, maar de toernooien die meetellen voor de wereldranglijst raken langzamerhand op. Zaak dus voor de Nederlanders om genoeg centjes binnen te gooien om erbij te zijn in Alexandra Palace. Zo ziet de stand er virtueel uit: 9 darters zijn zeker van een plekje, 5 man moet nog aan de bak.


Michael van Gerwen is al zeker van zijn plek op het WK. Al gooit de huidige nummer 1 van de PDC Order of Merit de rest van het jaar helemaal geen toernooien meer: hij is erbij. Waarom? Hij heeft genoeg prijzengeld, 1,5 miljoen pond, gewonnen dat hij voorlopig niet in te halen is.

Wie zijn er virtueel geplaatst?
Jermaine Wattimena (19) en - die afgelopen week de top-20 van de wereldranglijst binnenviel - Jeffrey de Zwaan (28) staan er goed op. Zij staan binnen de top-32 van de wereld. Dat betekent dat je een rondje over mag slaan wanneer het WK begint. Zij moeten uiteraard wel zorgen dat ze die plek behouden.

(tekst loopt door onder afbeelding)Vincent van der Voort (33), Raymond van Barneveld (35) en Danny Noppert (36) hebben nog altijd zicht op die top-32, maar moeten de komende maanden wel centjes binnen gaan halen om een ronde over te mogen slaan in Londen. Jelle Klaasen en Ron Meulenkamp staan wat verder weg, maar plaatsen zich - net als Van der Voort, Van Barneveld en Noppert - via de ProTour Order of Merit als het zo blijft.

Dan is er nog een 9de Nederlander die virtueel zeker is van een plekje op het WK: Geert Nentjes. Hij plaatst zich als alles goed gaat via het PDC Development Tour Order of Merit. De top-2 van die lijst gaat naar het WK. Nentjes staat daar 2de. Met nog 4 toernooien te gaan heeft Nentjes een voorsprong van 1.900 pond op Luke Humphries.

Wie moeten er aan de bak?
Jan Dekker, Christian Kist, Vincent van der Meer, Mario Robbe en Dirk van Duijvenbode staan buiten de top-32 van zowel de PDC Order of Merit als de Pro Tour Order of Merit. Willen zij zich plaatsen, moeten zij zich in de Pro Tour-lijst zien omhoog te werken.

Het toernooi begint op 13 december en eindigt zoals gebruikelijk op nieuwjaarsdag. Tijdens het vorige WK stonden er een recordaantal Nederlanders aan de oche: 13.