‘Viking’ Fordham (106 kilo lichter) is terug op hoogste niveau

7 oktober 2015

PRO SHOTS
'Viking' Fordham (106 kilo lichter) is terug op hoogste niveau

Voormalig wereldkampioen Andy Fordham keert in november terug op het hoogste dartspodium. De 53-jarige Engelsman heeft zich voor het eerst in zijn carrière geplaatst voor de Grand Slam of Darts, een jaarlijks toernooi met spelers van beide dartsbonden PDC en BDO.

Bier
Het is alweer acht jaar geleden dat de vriendelijke kolos tot de top van de dartswereld behoorde. In 2007 raakte 'De Viking', goed voor minstens 25 halve liters bier per dag, vlak voor zijn eerste ronde van het WK in Lakeside onwel. Hij werd met loeiende sirenes naar het ziekenhuis gebracht, het enorme lichaam kon het niet meer aan.

Balans weg
Fordham, de wereldkampioen van 2004, herstelde volledig, viel gigantisch af, maar het lukte hem aan het bord niet meer om zijn oude niveau te halen. Hij was na zijn vermagering niet meer in de juiste balans om de pijlen op de goede plek te krijgen, verklaarde hij zelf.

Teruggeknokt
Maar zie, inmiddels 53 jaar en naar zeggen 106 kilo lichter dan in zijn glorietijd, knokte Fordham zich toch terug naar het grote podium. Hij plaatste zich in Hull voor de tv-wedstrijd, de Grand Slam of Darts, die later dit jaar in Wolverhampton zal worden gespeeld. Het toernooi is bij voorbaat al verzekerd van een hogere amusementswaarde.

Lees ook: 'Tevez wil terug naar Juventus'
Lees ook: Drie Nederlanders op grootste talentenlijst van de wereld
Lees ook: Klaasen en Van Gerwen naar laatste acht in Dublin