‘Wattimena heeft in principe niets te verdedigen en de verwachtingen zijn laag gespannen’

6 juni 2019

LAWRENCE LUSTIG

Jacques Nieuwlaat, dé dartkenner van Nederland, denkt dat Nederland op de World Cup of Darts niet in het nadeel is omdat er met Jermaine Wattimena een onervaren speler in het team zit. Hij vervangt Raymond van Barneveld, die de afgelopen jaren met Michael van Gerwen samen 3 titels won. "Wattimena heeft in principe niets te verdedigen en de verwachtingen zijn laag gespannen.”


Van het nieuwe dartsduo is Mighty Mike de betere van de 2, maar dat wil niet betekenen dat Wattimena zich moet optrekken aan de nummer 1 darter van de wereld. "Wattimena is niet voor niets de 23ste in de PDC Order of Merit. Hij is een goede darter.”

Flow
Ondanks die positie liggen valkuilen op de loer. "Voor mijn gevoel is Wattimena een flowspeler. Als hij goed in de flow zit, is hij echt heel goed. Heeft-ie die niet, dan zakt hij door de ondergrens.”

Proberen Nederland in het koppel te kraken
In tegenstelling tot sporten als voetbal of handbal hoeft men bij het darten in veel mindere mate op elkaar ingespeeld te raken. Ieder teamlid speelt namelijk eerst een individuele wedstrijd op het World Cup of Darts. Als er dan nog geen beslissing is gevallen, wordt er pas een koppelpartij gespeeld. Dat gegeven kan het kersverse duo parten spelen, denkt Nieuwlaat. "Tegenstanders kunnen hun opstelling daarop aanpassen. Ik denk dat veel teams de sterkste speler tegen Wattimena laten spelen, om vervolgens met een 1-1 stand uit de singles te komen en Nederland proberen te kraken in de duo-partij."Of het duo Van Gerwen/Wattimena hoge ogen gaan gooien, vindt Nieuwlaat moeilijk te voorspellen. "Er is geen referentiekader. We moeten het toernooi afwachten.”