Van Gerwen wil snel een klooster induiken: 'Dat is geen grap'

Van Gerwen wil snel een klooster induiken: 'Dat is geen grap'

admin • 00:35, 16-12-2015

Hij is de absolute favoriet voor de eindzege op het wereldkampioenschap darts. Vanaf vrijdag mogen we weer genieten van Michael van Gerwen. Het Duitse blad Der Spiegel sprak met onze kale sloopkogel. Hij vertelt waarom hij spoedig het klooster in wil en hoe hij vroeger omging met de pestkoppen die hem uitlachten om zijn lichaamsbouw. "Nu ben ik degene die lacht."

 

 

Der Spiegel: Meneer Van Gerwen, klopt het dat u uw sportieve carrière als voetballer begonnen bent?

Michael van Gerwen: "Ja, alleen een echte carrière zou dat nooit geworden zijn. Ik speelde als kind bij mijn lokale club. Gezien mijn lichaamsbouw zetten ze me in de verdediging. Ik was mega slecht. Zelfs als ik 24 uur per dag getraind had, was ik niet goed geworden. En zo ging het ook bij judo."

Bent u veel gepest vroeger?

MvG: "Nogal. Dat was omdat ik dik was. Dat vond ik heel erg en ik wist niet beter hoe ik het kon stoppen door van me af te slaan. Nu weet ik dat geweld niet de oplossing is. Maar toen ging het niet anders. Alleen dan werd ik met rust gelaten. Ik werd ook door mijn vrienden uitgelachen dat ik ging darten, maar nu ben ik degene die lacht!"

Hoe hebt u alles gefinancierd?

MvG: "Mijn vader was vrachtwagenchauffeur en mijn moeder werkte in de kantine van een metaalbouwfirma. Veel geld hadden we dus niet. Toch heeft mijn vader altijd de toernooibijdrage van 5 euro betaald en mij door het hele land gereden. Darten is geen dure sport. Ik had alleen 3 pijlen en een shirtje nodig. De reizen naar de toernooien, die kosten uiteindelijk veel geld. Toen ik mijn eerste toernooien ging winnen, kwamen gelukkig ook de eerste sponsoren om de hoek kijken."

Critici zeggen dat darts helemaal geen sport is.

MvG: "Dan is golf ook geen sport! Golfers laten zich in zo'n karretje over de baan rijden. Toch is golf een sport, net als darts. Je moet namelijk speciale vaardigheden beheersen om succesvol te zijn. Ik ben echt trots dat darts wereldwijd populairder wordt.

Waarin verschilt darts dan met voetbal?

MvG: "In de trainingsmethoden! Haha, nee grapje. In voetbal gaat het duidelijk om hogere sommen geld. Bovendien ligt een profvoetballer onder contract bij een club en krijgt hij ook betaald als hij geblesseerd is. Darters moeten per se winnen, anders hebben ze geen inkomen."

Slecht verdient u anders ook niet.

MvG: "Klopt. Ik heb ongeveer 2 miljoen pond verdiend door mijn overwinningen. Dat is nogal wat voor een 26-jarige die voor tegelzetter geleerd heeft hè? Toen ik 18 jaar was kon ik mijn eerste auto kopen, een Golf GTI. Wat een tof gevoel was dat.

Welke plannen heeft u nog, buiten wereldkampioen worden?

MvG: "Ik wil in een klooster gaan."

Pardon?!

MvG: "Dat is geen grap. Ik wil me spoedig terugtrekken in het klooster in Vught, bij Den Bosch. Daar heb je een spraakinstituut, door nonnen geleid. In een korte tijd kun je daar vreemde talen leren. Veel Nederlandse sporters en BN'ers gaan daarheen. Ik wil ongestoord mijn Duits verbeteren. Omdat Duits, zeker ook in de dartsport, steeds belangrijker wordt."

Hoe ziet u uw kansen op de wereldtitel?

MvG: "Goed! Ik speel al ruim 3 jaar op een zeer hoog niveau en voer nu 2 jaar de wereldranglijst aan. Ik wil alles ondergeschikt maken om mijn doel, wereldkampioen worden, te bereiken. Mijn grootste concurrenten zijn Phil Taylor en Gary Anderson, die ik onlangs in België na een zeer spannende strijd verslagen heb. Anderson zit momenteel in een moeilijke fase. Daar moet ik van zien te profiteren.

(Door: Robert Hüsken)