PDC vindt nieuwe superlatieven voor WK darts

PDC vindt nieuwe superlatieven voor WK darts

admin • 17:31, 14-12-2015

Rijker, groter, spannender, meer en internationaler. Het WK darts van de profbond PDC streeft naar superlatieven en slaagt daar jaar na jaar beter in. Het niveau stijgt, evenals de aandacht; de agenda bulkt van de toptoernooien.

Donderdag begint de 2016 William Hill Darts Championship in het Alexandra Palace, met 72 spelers en ditmaal liefst anderhalf miljoen pond (ruim 2 miljoen euro) in de prijzenpot. De finale is op 3 januari. Gary Anderson hoopt de slotdag er als titelverdediger te staan. Michael van Gerwen, denkt iedereen, staat er als favoriet gewoon.

Anderson

Anderson komt, zoals de traditie van de regerend kampioen wil, al op de eerste avond in actie. Hij krijgt te maken met een Deense of Engelse qualifier, die als eersten hun pijlen mogen gooien in 'Ally Pally', zoals de Londense dartstempel liefkozend wordt genoemd. ,,Ik heb wonderschone herinneringen aan het WK van vorig jaar. Kan bijna niet wachten op het weerzien'', zei de Schot, toen de PDC hem om een reactie vroeg op de loting. ,,Het is moeilijk je voor te bereiden omdat je de tegenstander nog niet kent. Maar Per Laursen loopt al jaren mee en Andy Boulton deed het in de kwalificatie heel goed. Gemakkelijk wordt het dus niet.''

Van Gerwen in vorm

Van Gerwen treedt vrijdag voor het eerst aan en hij is de man in vorm. De 26-jarige Brabander won vorige maand vier tv-evenementen en schroefde zijn verdiensten over twee jaar op tot bijna 1,3 miljoen pond. Dat is ruim twee keer zoveel als Anderson, die op de 'Order of Merit' dankzij zijn succesjaar 2015 wel Phil Taylor voorbij is. 'MVG' neemt het in de eerste ronde op tegen een onbekende exoot, de Thaise 'topper' Thanawat Gaweenuntawong of de Duitser Rene Eidams.

MvG: 'Altijd link'

,,Altijd link'', zei Van Gerwen, ,,want om eerlijk te zijn heb ik van beide spelers maar weinig gezien. Maar ze zijn zo ver gekomen, dus je kunt het niet te licht opvatten. Ik zal scherp zijn.'' De nummer één van de wereldranglijst is inmiddels gewend dat van hem alleen het allerbeste wordt verwacht. ,,Ik heb een briljant jaar achter de rug en afgelopen maand was helemaal verbijsterend. En nu, na een korte break, het WK. Ik moet me op één wedstrijd tegelijk richten. Dat is precies wat ik ga doen.''