Van Gerwen haat verliezen: 'Dan ben ik ziek'
i

ProShots

Van Gerwen haat verliezen: 'Dan ben ik ziek'

Bart van der Wijst • 18:06, 11-12-2015

Aan de vooravond van het PDC Wereldkampioenschap Darts heeft Michael van Gerwen vol zelfvertrouwen een interview gehouden met The Guardian. Daarin vertelt de Nederlander dat hij vanuit elke achterstand terug kan komen. ,,Ik heb bewezen dat ik sterk ben op cruciale momenten.”

Na zijn verloren halve finale van het WK 2015 tegen Gary Anderson (6-3), had Van Gerwen een flinke tegenslag te verwerken. ,,De mensen thuis begrijpen niet hoe pijnlijk het is”, zei Van Gerwen tegen The Guardian. ,,Wij (darters) haten verliezen, wanneer je het niet haat ben je geen goede sportman. Ik ben geen goede acteur, ben er ziek van wanneer ik verlies.” Maar de darter erkent ook dat dergelijke tegenslagen horen bij de sport. ,,Soms maakt verliezen je sterker, en soms moet je verliezen om te leren. Wanneer je niet leert, word je niet beter.”

Sterker dan ooit

Na die halve finale won Michael van Gerwen van de 43 wedstrijden die hij gooide, er maar liefst 42. In totaal won hij in 2015 18 toernooien, 172 wedstrijden en ruim 900.000 pond aan winstpremies. Wat vooral opvalt is dat hij heel sterk is in het terugkomen vanuit een achterstand, en dat beaamt de Boxtelnaar zelf ook. ,,Als je kijkt naar de resultaten zie je dat ik vanuit elke positie terug kan komen, dat is een van mijn wapens.”

De maand november was één van de beste maanden dit jaar voor de darter, hij won in die maand namelijk alle 4 de televisietoernooien. Van Gerwen voltooide daarnaast ook de volledige PDC-toernooien door het hele jaar. ,,Dit is de beste vorm van mijn leven”, vertelde hij. ,,Geen twijfel over mogelijk.” In 2014 werd de Nederlander voor het laatst kampioen en hij zou die titel graag dit jaar weer terug willen. ,,Als ik al mijn titels zou moeten ruilen voor het Wereldkampioenschap, dan zou ik dat achter elkaar doen.”

Temperament

Verder denkt 'Mighty-Mike' dat temperament, net als talent, een gegeven van God is. ,,Ik ben een winnaar, en en winnaar wil altijd winnen. Er komt geen einde aan, de tunnel blijft gewoon gaan en gaan. Ik weet niet waar het vandaan komt, ik denk dat het in je zit. Ik haat verliezen bij Monopolie ook."

Van Gerwen speelt zijn eerste partij het komende WK tegen Thanawat Gaweenuntawong of René Eidams. De wedstrijd vindt plaats op 18 december.