Polen ondanks schitterende omhaal Shaqiri naar kwartfinale (video's)

Martijn Baars • 18:57, 25-06-2016 / Laatste Update: 04:44, 08-01-2024

Polen gaat naar de kwartfinale van het EK 2016. Na een spannende penaltyserie werd Zwitserland uitgeschakeld. De verliezers hadden wel een geweldig doelpunt in de vorm van de omhaal van Xherdan Shaqiri.

Polen was in de eerste helft duidelijk de beste ploeg van het veld. Met uitbraken via de zijkanten, waar Jakub Blaszczykowksi en Kamil Grosicki op en neer langs de flanken denderden, kregen Arek Milik en Robert Lewandowski een paar grote kansen, maar die gingen er niet in.

Goal Blaszczykowksi

Uit één van de weinige aanvallen van Zwitserland, scoorde Polen de eerste goal. Via een mooi uitgespeelde counter, kwam de bal bij Grosicki, die de bal halfhoog in de zestien slingerde. Milik liet de bal slim lopen, waardoor Blaszczykowksi door de benen van doelman Sommer kon scoren.

Blaszczykowski rondt prima af na een goede aanval van de Polen! #POL  #ZWIPOL pic.twitter.com/f1MWQmZmap

— Sportnieuws.nl (@Sportnieuwsnl) June 25, 2016

Mooiste EK-goal

In de tweede helft zagen we een compleet ander Zwitserland dan voor rust. De goal van Fabianski werd belegerd en de Zwitsers deden er alles aan om de gelijkmaker te maken. Nadat Haris Seferovic de bal al op de lat had geschoten, maakte Sherdan Shaqiri de mooiste goal van het hele EK. Met een omhaal vanaf de rand van de zestien, schoot hij de bal via de binnenkant van de paal in de goal: 1-1.

Wat een héérlijke omhaal! #SUI #ZWI pic.twitter.com/YJPBwFp6kt

Donkergele kaart

Een dieptepunt in de tweede helft was de gele kaart voor Fabian Schär van Zwitserland. De verdediger schoffelde Lewandowski ongenadig hard onderuit en had misschien wel rood moeten krijgen, maar scheidsrechter Clattenburg gaf alleen geel.

— The Inverted Whinger (@GoonerManN5) June 25, 2016

Verlenging

Met 1-1 gingen we een verlenging in. De Zwitsers waren beter maar creëerden niets, de Polen gingen duidelijk voor de penalty's. De tweede verlenging had een geweldige reflex van Lukasz Fabianski in petto op een kopbal van Eren Derdiyok. Vlak voor tijd had Polen nog bijna een late - op zijn Duits - treffer op de schoen, maar het bleef 1-1.

Penalty's

Stephan Lichtsteiner en Lewandowski (kruising) schoten de eerste pingels van hun land raak, waarna Granit Xhaka hard naast schoot voor Zwitserland. Milik ramde daarna de 2-1 op het bord, waarop Shaqiri beheerst de bal in de hoek schoof. Kamil Glik, Schär en Rodriguez scoorden ook. Gregor Krychowiak maakte het daarna af.