Gamen is óók topsport: ‘Van de zolderkamer naar de club’

12 oktober 2017

Thomas Runhart

Stel je voor: midden in een voetbalwedstrijd loopt je moeder het veld in om je mee te nemen voor het avondeten. Ondenkbaar. Maar in het game-wereldje is dat nog steeds 1 van de grootste frustraties van gamers thuis.


Aan dat imago van de e-sports probeert Thomas Runhart (33) een einde te maken. Hij begint per vrijdag 13 oktober zijn eSports Game Arena in Alphen aan de Rijn. Het moet gaan uitgroeien tot hét game-centrum van Nederland.In landen als Zuid-Korea en Amerika is de gaming-industrie al een aantal jaar big business. Het stereotype 'gamer' vind je daar allang niet meer. "Geen puisterige, dikke pubers met ongewassen haar die de hele dag chips eten, maar echte topsporters die veel bewegen en gezond eten", zegt Runhart, die zelf ook gamet.

Imago
En dat imago moet nu zo langzamerhand ook naar Nederland overwaaien. Met de eSports Game Arena als lokaas. In Nederland heeft gamen vooral bij de generatie 'ouders' niet echt een denderend imago. "Gamers zitten vaak op hun zolderkamer te spelen en horen dan van mama dat ze moeten eten. Dan zitten ze midden in hun spel en kunnen ze hun team niet zomaar in de steek laten. Heel frustrerend, want als je aan het voetballen bent op je club, kun je ook niet midden in de wedstrijd ineens naar huis om te eten."

'Een soort game-club'
Daarom wil Runhart ook voor die ouders duidelijk maken dat gamen ook een vorm van topsport is. "Onze Game Arena is een soort game-club. Je kunt met je vrienden lekker op de bank Mario Karten met een biertje erbij of juist op de pc echt trainen in Hearthstone of andere spellen die je tof vindt. We halen de eSports van de zolderkamer naar de club. Er zijn allerlei spellen speelbaar, van FIFA en League of Legends tot Call of Duty en Formule 1."'Je kunt er tonnen mee verdienen'
Er gaat heel veel geld om in de branche die eSports heet. In Zuid-Korea en Amerika worden gaming-toernooien zelfs live op televisie uitgezonden en zitten er duizenden fans live in de zaal om hun idolen aan te moedigen. "Je kunt er tonnen mee verdienen."

'We willen de grootste teams'
Ook in de Nederlandse Game Arena kan dat. Naast de pc's, Xbox One's en Playstation 4's is er ook een bar en kun je op grote televisieschermen naar wedstrijden kijken. Met commentaar en interviews.

Toegang en spelen is gratis en je kan zelfs op je mobiel spelen. "We willen de grootste teams en de beste spelers ter wereld hier uitnodigen. Daar gaat eSports van leven in Nederland."Laat naar huis
Voordeeltje: de Game Arena ligt op 5 minuten lopen van het station van Alphen aan de Rijn en treinen rijden tot na middernacht naar de grote steden.

Martijn Baars
Ook wel: Bullseye Baars. Geniet met een biertje (het liefst een tripel) van darts en voetbal.
reacties
ReageerReageer op dit bericht