Liever TikTokken of gamen? Jongeren hebben na lockdown geen zin meer om te sporten

20 mei 2022

Door de coronacrisis zijn steeds meer mensen gestopt met sporten. Als gevolg van de crisis moesten steeds meer verenigingen en sportscholen dicht en bij de heropening kwamen veel sporters niet meer terug. Met name jongeren zijn steeds minder gaan sporten, zo blijkt uit onderzoek van NOC*NSF.


Sinds 2013 was het aantal deelnemende sporters in Nederland niet zo laag. Met name bij de binnensporten, denk aan fitness, zwemmen en dansen, was de klap het grootste.

Beweegcrisis
"Na elke nieuwe coronamaatregel maakten sportverenigingen een kleine duikeling naar beneden, maar na 2 jaar blijken de cijfers een dramatische glijvlucht te hebben gemaakt. Het is vooral schrikken dat er zoveel jongeren zijn afgehaakt. Na de coronacrisis hebben we nu een beweegcrisis", zegt directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF.

Waarom de jongeren niet meer terugkeren bij hun geliefde sport is niet bekend, wel is het zo dat tijdens de lockdowns veel jongeren hun dagen versleten met TikTok, series kijken of gamen. Tot verslaving aan toe in sommige gevallen.

Toename
Toch is er niet alleen slecht nieuws, bij enkele verenigingen steeg het aantal leden juist. Bijvoorbeeld bij het tennis, het golf en het vissen. Dat waren toevallig ook sporten die tijdens de lockdown vaak wel door konden gaan.