📸🎥 | Nederlandse paaldanseressen op weg naar WK: 'Ik schaamde mij eerst voor de paal'
i

Paul Bekkers

📸🎥 | Nederlandse paaldanseressen op weg naar WK: 'Ik schaamde mij eerst voor de paal'

Eimert Pruis • 19:00, 17-09-2021 / Laatste Update: 06:19, 07-01-2024

Paaldansen is al lang niet meer voorbehouden aan bedompte nachtclubs waarin een paal beschenen wordt door een gedimd rood licht en een danseres van lichte zeden haar trucjes ogenschijnlijk chagrijnig voor de zoveelste keer uitvoert. Nee, paaldansen is hot. "Het moeilijke aan paaldansen is weten wat je lichaam doet. Van je teen strekken tot je rug recht houden en dan ook nog blijven glimlachen", beschrijven de Nederlands kampioenen Hanka Venselaar (38) en Maaike van Santvoort (30) de aan populariteit winnende fitnesssport.

Door: Eimert Pruis

Sportnieuws.nl sprak beide dames over de sport waarin zij nu uitblinken en straks in oktober zelfs wereldkampioen kunnen worden. Ze moedigen in ieder geval iedereen aan om paaldansen eens te proberen. "Spring in het diepe. Zoek een sportschool uit, waar je je op je gemak voelt. Want je hebt soms wat minder kleren aan omdat je grip op je huid nodig hebt. Want natuurlijk is het nog steeds een sport waarbij mensen zich letterlijk blootgeven. Je ziet meer van elkaar dan bij elke andere sport, maar het is zoveel meer."

Klopt het dat de internationale paaldansbond zelfs bezig is om het paaldansen op de Olympische Spelen te krijgen?

Hanka: Ja dat klopt. Ze zijn daar écht mee bezig, al sinds 2012. Het is heel wat om een sport olympisch te maken, er komt zoveel bij kijken. Er is een streng reglement en je moet voldoen aan veel eisen. We hebben ook allebei een dopingcursus moeten volgen. Het gaat allemaal heel officieel. De bond praat met de olympische comités en wie weet is paaldansen er straks ook bij op de Spelen. Breakdancen is ook al een sport in Parijs 2024. Ik denk dat we als demonstratiesport een goede kans maken, en misschien later dan ook echt als sport.

Want wat houdt de sport paaldansen eigenlijk in?

Maaike: Het is een hele krachtige sport waarbij je kracht, lenigheid en expressie combineert. Je hebt heel veel artistieke vrijheid in het paaldansen. Dat is het leuke eraan. Je moet een jury overtuigen en dat proberen wij door echt een verhaal te vertellen. En daarnaast combineert het paaldansen allerlei dansstijlen.

H: Het is echt een complete sport. Sommige mensen zijn heel lenig en doen dus veel flexibele dingen. Het is heel breed. Van alles mag en niets moet. Sommigen willen echt hun vrouwelijkheid ontdekken.

M: Ja, dat zie ik ook echt terug als ik paaldansles geef. Ik krijg dan veel moeders in mijn klas. Soms zelfs op hoge hakken en dan even weg zijn uit de dagelijkse sleur van het moederschap. Dat is gewoon super mooi. En het betekent ook niet dat je geen coole, gevaarlijke tricks mag doen. Want anderen doen dat weer. Het is daarom soms ook heel lastig voor de jury om een keuze te maken. En het is ook nog een hele tolerante sport. Iedereen kan het doen: mannen, vrouwen en alles er tussenin.

Hoe heeft het paaldansen zich als sport kunnen onderscheiden van het paaldansen in de seksclub?

H: In ongeveer 2006 werd paaldansen als sport bekend in Nederland. In het begin werd het ook meer fitness genoemd om het te onderscheiden van de nachtclub. Grote sportscholen gingen paaldansen aanbieden in het programma, maar dan zonder de associatie met naakt. Zo trainde iedereen bijvoorbeeld in lange shirts, broeken en grote sportschoenen. Het moest echt een groot contrast vormen met klassiek paaldansen om de sportieve kant te benadrukken. Sinds die tijd heeft paaldansen zichzelf echt ontwikkeld. Er kwam zoveel meer bij, meer focus op dans bijvoorbeeld, of het vertellen van een verhaal. Uiteindelijk zijn er verschillende stromingen ontstaan, zoals polesport, artistiek paaldansen (wat wij doen), en ook de sensuelere variant wordt weer beoefend in sommige studio's. En het naakt is inmiddels terug. Het is echt verrassend hoeveel mensen inmiddels paaldansen als sport beoefenen.

Paaldansen hoort dus niet meer alleen thuis in een obscure nachttent, maar wordt nu uitgevoerd in professionele studio's?

H: Ja, ik heb zelf mijn eigen studio en er komen er steeds meer bij. Veel mensen die aan paaldansen doen hebben nu ook een paal in de woonkamer.

M: Ik heb ook een paal en daar schaamde ik mij eerst toch een beetje voor. In het begin had ik daar wel moeite mee. Ik ben advocaat en als bepaalde mensen op bezoek kwamen, verborg ik de paal. Paaldansen had toch een bepaald imago. Gelukkig kreeg ik alleen maar positieve reacties. Zeker van familie en vrienden. Zij stellen mij niet sexy voor gelukkig. Na een tijdje dacht ik ook: dit is onderdeel van mij, hier ben ik trots op. Uiteindelijk krijg je veel respect en als mensen er nu naar vragen vertel ik er graag over.

En hoe was dat voor jou, Hanka?

H: Bij mij vond iedereen het heel logisch en hebben ze nooit gekke vragen gesteld. Ik deed al zoveel aan turnen, net als mijn hele familie. Het was niet meer dan logisch om later ook de paal te pakken. Ik kreeg daarnaast ook veel media-aandacht in het begin in 2006. Ik kon er niet onderuit. Ik ben wetenschappelijk onderzoeker in de bio-informatica en als mensen mij googelen zien ze direct dat ik ook aan paaldansen doe.

Hanka is de ervaren paaldanseres en Maaike, jij doet het nu zo'n 6 jaar. Samen zijn jullie nu 2 jaar een paaldansduo. Hoe is die klik ontstaan?

M: Hanka is een grote naam in Nederland en toen we 2 jaar geleden toevallig allebei een gastoptreden hadden bij onze oude gymnastiekvereniging kwamen we elkaar tegen. Ze vroegen of ik een solo-act kon doen. Maar dat ga ik dus echt niet doen voor of na Hanka. Dan sta ik echt voor aap. Ze vroegen toen of we niet samen iets wilden doen. Nou dat wilde ik natuurlijk wel. We gingen kijken of we elkaar wel aardig vonden en of we een klik hadden qua lijf en interesse.

En dat was zo! Bij jullie 1e NK werden jullie direct kampioen. Wat maakt jullie als duo zo speciaal?

H: We zijn echt goed op elkaar ingespeeld. Samen zijn we een perfecte wirwar. Samen zijn we 1 persoon die in de knoop hangt en er weer uit komt. Op elkaar en in elkaar. In een act van 4 minuten kijkt de jury naar van alles. En wij proberen echt een verhaal te brengen. Van make-up en kleding tot muziek, we denken aan alles. Samen beelden we iets uit.

M: Het voordeel is dat we even groot zijn en dezelfde achtergrond hebben. We bewegen uit nature ook op dezelfde manier met ons lijf.

Dat leverde een Nederlands kampioenschap op en in oktober gaat een internationale jury jullie ook beoordelen. Zit er een wereldtitel aan te komen?

H: Ik heb al veel verschillende WK's gezien en ook de andere duo's. Ons idee is vrij uniek. Je houdt ervan of niet en als de jury het leuk vindt kan er weleens een hele mooie score uitkomen. We mogen er eigenlijk nog niets over zeggen. We hebben een soort spideract. Alles met een web en de 8 poten van de spin. Wij hebben immers 4 benen en 4 armen. Verder kunnen we er niets over zeggen. Het filmpje is geheim, alles is geheim en niemand heeft nog iets gezien. In een weekend in oktober wordt alles uitgezonden voor het publiek.

M: Ik heb nooit iets internationaals gedaan en ben er ook nooit bij geweest. Het is jammer dat het nu virtueel moet. Iedereen neemt de act in een studio op, sommigen zelfs in de woonkamer of achtertuin. Dezelfde act die we deden op het NK, sturen we nu ook in voor het WK. Ik vind het al hartstikke leuk om deze act na de coronatijd te laten zien. Als het ook nog een leuke prestatie op mondiaal niveau oplevert is dat een mooie bonus voor al het werk wat erin zit.

En hoe gaan jullie dan verder? Op naar de Olympische Spelen?

M: Ja, we zijn er echt heel serieus mee bezig. Het is voor ons ook echt topsport. We eten heel gezond, al kan je mij altijd voor frietjes wakker maken en Hanka houdt een beetje teveel van chocola. Maar samen trainen we regelmatig en natuurlijk ook veel in de sportschool. We denken aan ons lijf. Het enige wat we altijd wel tekort komen is geld. Het NOC*NSF heeft zich helaas nog niet gemeld bij ons.

H: We moeten onszelf dus financieren om aan wedstrijden mee te kunnen doen. We geven clinics, lessen en shows voor bijvoorbeeld bedrijfsfeestjes en vriendengroepen. We zijn als duo en solo te boeken.

En doen jullie dan ook aan een traditionele paaldansact?

H: Haha, nee dat niet. Maar kom maar eens kijken. In oktober hebben we in Vlissingen een show met publiek. Iedereen is welkom.

Eindelijk met publiek. Daar zullen jullie wel naar verlangen zeker?

M: Bij wedstrijden heb ik het nog nooit echt meegemaakt. Ik ben al heel benieuwd naar alle reacties op het WK. Dat geeft me al heel veel voldoening. Of we nu 1e of laatste worden.

H: Ik heb de mensen zo gemist. Publiek geeft echt een extra dimensie. Je voelt de reactie in de zaal. Optreden voor mensen en de reacties. Daar doe je het voor. Wij zijn heel enthousiast over onze act en nu kunnen we ook eindelijk kijken of de supporters net zo enthousiast zijn.

Tekst: Eimert Pruis

Foto's: Paul Bekkers

Video's: Maaike van Santvoort & Hanka Venselaar