Striae bij spiergroei: wat doe je er tegen?
i

Pexels

Striae bij spiergroei: wat doe je er tegen?

Robert Hüsken • 16:33, 16-07-2021 / Laatste Update: 22:13, 04-01-2024

Niet alleen zwangere vrouwen of pubers in een groeispurt kunnen er last van krijgen: striae. Striae zijn scheuren in de huid, soms gekleurd, diepliggend en niet altijd even mooi, op plekken waar de huid is opgerekt. Ook als je in korte tijd veel spiervolume kweekt, kun je er last van krijgen. Kun je striae voorkomen of verwijderen? Sportnieuws.nl zocht het voor je uit.

Door: Cintha Rood

Je oksels, biceps of schouders: iedereen heeft wel een gebied waar de spieren eromheen of eronder net wat sneller groeien. Dat zullen ook de plekken zijn waar striae op kunnen duiken. In het ergste geval kunnen striae jeuken en soms doen ze zelfs pijn. Maar al voel je er niks van: blij word je waarschijnlijk ook niet van die ontsierende strepen. Al helemaal niet wanneer striae op meerdere plekken opduiken en die strepen dieprood of paars kleuren.

Anabolen en striae

Striae ontstaan wanneer je huid zo erg oprekt dat de elastinevezels in je lederhuid beschadigd raken. Die rode of paarse kleur ontstaat door de toename van de hoeveelheid bloedvaten in je huid. Iets wat na een tijdje afneemt, waardoor striae uiteindelijk wit kleuren. Stephan Marks is cosmetisch arts KNMG bij de Kliniek voor Esthetische Geneeskunde in Amsterdam. “Op de plekken waar striae zitten wordt de huid flinterdun en er ontstaat een gedeukte structuur. Dat valt op, zeker in ongunstig licht.”

Marks ziet striae in zijn kliniek – naast zwangere vrouwen en pubers – bij sporters die anabolen gebruiken. “Ik heb het een paar keer gezien. Los van alle andere risico's die anabolen met zich meebrengen, zoals puisten, stemmingswisselingen en depressie, kan de huid de snelle spiergroei ook niet altijd bijhouden. Dan ontstaan striae. Ik kan deze sporters behandelen, maar dat doe ik niet als ze anabolen blijven nemen: dat is water naar zee dragen.”

Behandelen: doen of niet doen?

Die behandeling is geen wondermiddel, daar is Marks duidelijk over. “Je kunt striae verminderen maar nooit weg krijgen: wat er zit, blijft. We behandelen met behulp van een laser die als enige door de FDA (een Amerikaanse overheidsinstantie die de veiligheid en kwaliteit van onder andere geneesmiddelen en cosmetica controleert) is goedgekeurd.”

Die behandeling is volgens Marks minimaal 50 procent effectief, meestal na 3-5 sessies van elk een maand van elkaar gescheiden. “Je moet je afvragen: is het glas halfvol of -halfleeg? Deze behandeling is namelijk relatief kostbaar en het is niet gevoelloos. Is dat de investering waard? Voor sommigen absoluut wel.”

Smeren? De voor- en nadelen

Ondanks de beloftes van talloze crèmes en oliën om oneffenheden als striae tegen te gaan, is alleen de werking van vitamine A-zuur wetenschappelijk bewezen effectief tegen striae. Marks: “Vitamine A-zuur werkt alleen de eerste 18 maanden na het ontstaan van striae. Je moet er geen wonderen van verwachten.”

Denk nu niet: ik smeer een dikke laag vitamine A-zuur en train lekker door. “In hoge concentraties/hoeveelheden zou dat wel eens kanker kunnen veroorzaken. Een dun laagje op een klein oppervlakte is oké, maar ik zou het niet preventief smeren. Striae is een cosmetische aandoening, je moet je afvragen hoeveel risico je wilt nemen om zoiets tegen te gaan.”

Do's & don'ts met striae

Je huid en lichaam in topconditie proberen te houden om zo striae tegen te gaan zou een optie kunnen zijn, maar de effectiviteit daarvan is nooit wetenschappelijk aangetoond. Marks legt uit: “Vitamine C stimuleert collageenaanmaak, niet alleen door het te slikken: ook door het te smeren. Misschien helpt slikken daarom tegen striae, een teveel plas je uit dus het kan geen kwaad. Maar de vraag is: komt het voldoende in je huid terecht? Bij huidveroudering is er sprake van onder andere minder collageen en elastine. Door gezond te leven en je huid niet aan zon bloot te stellen voorkom je daarom wellicht dat het probleem erger wordt. Maar dat is puur hypothetisch: bewezen is het niet.”

Opereren of een tattoo erover

Rigoureuzer zou bijvoorbeeld een operatie zijn om striae helemaal weg te halen. Daar zijn natuurlijk risico's aan verbonden, alleen al de kans op littekenweefsel dat misschien nog wel véél opvallender is dan je striae. Er zijn diverse tatoeëerders die striae behandelen met een combinatie van bijvoorbeeld microneedling – waardoor er collageen wordt aangemaakt en de oneffenheden in striae worden aangepakt – en huidkleurige tattoo-inkt. Of je zet er natuurlijk gewoon een grote tattoo overheen: lekker badass. Bedenk je ook: wíl je dat allemaal wel? Zijn die strepen niet gewoon bewijs van je harde trainen? Zeker als je ze zonder anabolen hebt verdiend. Niet voor niets noemen vrouwen het hun warrior stripes, als ze ze hebben gekregen na een zwangerschap.

Klik hier om meer artikelen te lezen over fitness & voeding!