In 2018 kan de stortvloed aan gridstraffen nóg erger worden
i

Getty Images

In 2018 kan de stortvloed aan gridstraffen nóg erger worden

admin • 16:38, 04-09-2017 / Laatste Update: 23:56, 07-01-2024

De ongelofelijke lading gridstraffen die afgelopen weekeinde werd uitgedeeld tijdens de Grand Prix van Italië zwengelde de discussie over deze maatregel weer aan. Voor het seizoen 2018/2019 kan het misschien nóg erger worden. Dit seizoen wordt een coureur 'pas' gestraft bij het gebruik van de 5de motor, volgend seizoen al bij de 4de motor.

Deze regel om de kosten in de Formule 1 een beetje binnen de perken te houden werd al jaren geleden afgesproken, maar er wordt nu opnieuw naar gekeken. Technisch directeur van de Formule 1, Ross Brawn, zei al dat de gridstraffen slecht zijn voor de sport. "Als een fan zijn held al voor de race achteraan ziet staan vanwege een wisseling van de motor, dan heeft dat met sport niets van doen. Daar moet een oplossing voor komen.''

'Oneindige zak met geld'

Otmar Szafnauer, teambaas bij Force India, is het niet met Brawn eens. "Als we een oneindige zak geld hadden wel. Maar je kan niet zeggen dat we de kosten moeten drukken en vervolgens niet deze regels te hanteren. Dat spreekt elkaar tegen. We moeten onthouden waarom deze regel er is en dat is onder meer om de kosten te drukken."

Szafnauer vindt dat de gridstraffen ervoor zorgen dat de grote teams niet non-stop geld pompen in het beter maken van de motoren. "Als er een betere manier is, dan ben ik voor, maar toen deze regels geschreven werden, was dit de beste manier."

Belooft wat voor volgend seizoen

Als de regels voor komend seizoen niet aangepast worden, dan lijkt het erop dat de rekenmachines ook volgend jaar nodig zijn om de straffen uit te rekenen.