25 jaar geleden: Legendarische Senna sterft tijdens rampzalige GP van San Marino

1 mei 2019

ANP

Het wordt tegenwoordig wel eens vergeten, maar er zitten ongelofelijke risico's aan de Formule 1. Niet voor niets eist de motorsport soms de hoogst mogelijke tol: de dood. Ayrton Senna - misschien wel de beste F1-coureur aller tijden - moest precies 25 jaar geleden die tol betalen.


De vroegere F1-coureurs reden altijd met veel plezier op het circuit van Imola in San Marino. Tot de GP van 1994. Dat werd er eentje om - helaas - nooit meer te vergeten. Rubens Barrichello, ook een grote naam in de geschiedenis van de F1, raakte op de vrijdag bewusteloos, nadat hij een paar keer over kop sloeg met zijn auto.

Ratzenberger
Een dag later overleed Roland Ratzenberger bij de 2e kwalificatiesessie. Met een kapotte voorvleugel besloot hij door te rijden in plaats van naar de pitstraat te gaan. Vervolgens verloor hij tijdens een snel rondje de controle over zijn auto. De Oostenrijker knalde in de muur en overleed aan een schedelbreuk.

Tekst loopt door onder foto.Senna
De zondag. De coureurs besloten na de 2 ongelukken toch te beginnen aan de Grand Prix van San Marino. Ayrton Senna kwalificeerde zich die zaterdag nog op pole-position. In de 7e ronde van de race knalde hij opeens uit de bocht. Wat er precies gebeurde is niet helemaal zeker, maar het leek erop alsof Senna over een stuk 'oneffenheid' op de weg reed, waarna hij de controle over zijn auto verloor. De Williams boorde zichzelf in de muur. Zijn stuurkolom bleek gebroken. Er gaan ook theorieën die zeggen dat de gebroken stuurkolom juist voor het ongeluk zorgde.

Senna werd nog naar het ziekenhuis van Bologna gebracht, maar hij bleek bij het ongeluk direct overleden te zijn. Op videobeelden is te zien dat Senna in zijn auto nog bewoog, dat waren de laatste stuiptrekkingen van zijn spieren. Die beelden zijn hieronder te zien. Waarschuwing: heftige beelden.

Tekst loopt door onder video.
Held
Senna was een held in Brazilië, een legende. Het Zuid-Amerikaanse land was in zijn tijd nog enorm arm. Senna bracht hoop in een 'oneerlijk leven'. De coureur wist namelijk 3 keer wereldkampioen te worden, terwijl hij het gevoel had dat de F1-bazen hem niet mochten. Omdat hij alsnog 3 keer de wereldtitel wist te pakken, kregen de inwoners van Brazilië het gevoel dat zij het ook konden maken in een 'oneerlijke wereld'.

Gevolgen van de crash
In de 25 jaar na de dood van Senna (en ook Ratzenberger) is de motorsport veel veiliger geworden. Ongelukken komen minder vaak voor en zeker dodelijke ongelukken gebeuren zelden meer. Dat viel ook Bianca Senna, het nichtje van Ayrton, op: "De F1 is veiliger geworden door de dood van mijn oom."

Bianchi: de laatste overleden coureur
Jules Bianchi is de laatste coureur die overleed door een ongeluk tijdens de F1. Adrian Sutil gleed door de regen van de baan bij de GP van Japan in 2014. Een ronde later gleed Bianchi op diezelfde plek van de baan, maar daar stond net een shovel om de auto van Sutil weg te halen. Bianchi gleed vol tegen de shovel aan. Hij raakte in een coma en er werd geconcludeerd dat hij zwaar hersenletsel had geleden. Op 17 juli 2015 overleed hij.

Charles Leclerc, momenteel coureur bij Ferrari, zag Bianchi als zijn mentor. Hij droeg zijn eerste pole-position op aan de Fransman. Leclerc werd eerste bij de kwalificatie in Bahrein.