50 jaar ‘Schumi’: zijn indrukwekkendste records

3 januari 2019

Getty Images

Michael Schumacher is vandaag (donderdag 3 januari) 50 jaar oud geworden. Het is alweer 5 jaar geleden dat de rekordmeister in coma raakte na een ski-ongeluk en sindsdien horen we bar weinig over zijn gezondheid. Wat we wel weten is dat hij de succesvolste F1-coureur ooit is en nog altijd talloze records op zijn naam heeft staan, dit zijn de indrukwekkendste.


Meeste wereldtitels in de Formule 1
7 keer werd Schumi wereldkampioen. Daarmee heeft hij nog altijd het record. Verschillende coureurs flirtten al met dit record. Zo voorzag iedereen dat Sebastian Vettel in de buurt zou komen, totdat hij werd afgetroefd door Daniel Ricciardo. Nu lijkt Hamilton onderweg, al twijfelt men aan de motivatie bij de Brit, ondanks dat hij afgelopen seizoen 1 van zijn sterkste jaren draaide.

Meeste zeges
91 keer mocht Schumacher met de champagne in de weer. Hamilton staat inmiddels op 73 stuks en kan dus nog wel eens in de buurt komen met nog 2 sterke seizoenen. Moet gezegd: hoewel Ferrari een stuk dominanter was, waren er in de tijd van Schumacher wel minder races per seizoen.

Schumacher heeft ook het record in handen voor de meeste zeges tijdens 1 seizoen. In 2004 pakte de Duitser 13 zeges. Vettel pakte er in 2013 ook 13, maar in een seizoen dat een wedstrijd meer telde. Overigens was de eerste zege van Schumacher niet met Ferrari, kijk maar:
Meeste kampioenschappen op rij
Er was natuurlijk een mogelijkheid dat Lewis Hamilton dit record zou grijpen, totdat hij in 2016 werd afgetroefd door Nico Rosberg. Hierdoor blijft het record van Schumacher waarschijnlijk staan op 5 stuks. Hamilton staat nu op 2. Sebastian Vettel zette zijn teller in 2013 op 4. Het is trouwens ook niet te hopen dat het nog eens gebeurt. Man man man, wat was de Formule 1 toen saai.

Hoogste percentage podiumplaatsen
Hoe dan ook gaat dit record nooit gebroken worden. Schumacher pakte in 2002 namelijk een podiumplek in iedere race. Dat waren er destijds nog 'maar' 17. Er gaat altijd wel iets mis in een seizoen en voor Schumacher gebeurde dat ook heus wel, maar dan wist hij nog steeds het podium te halen.

Wel waren Vettel en Hamilton al eens dichtbij het verbreken van het aantal. Vettel pakte in 2011 ook 17 podia, maar in 19 races. Hetzelfde geldt voor Hamilton in 2015. Ook in 2016 en 2018 kwam de Brit op 17 stuks, maar had hij daar 21 races voor nodig.

En als Schumi het podium bereikte werd het altijd een feestje. Zeker als dat in Italië gebeurde, voor het Ferrari-publiek.
Meeste snelste rondes
In een tijd dat de races niet draaide om het sparen van banden en brandstof, kon er gewoon gas worden gegeven. Schumacher heeft maar liefst 77 snelste rondes op zijn naam staan. De dichtstbijzijnde coureur is Kimi Raikkonen met 46 stuks, nog voor Hamilton met 41 en Vettel met 36.

Meeste opeenvolgende seizoenen met een overwinning
Om 15 jaar op rij minstens 1 overwinning te pakken, moet alles meezitten. Je moet niet alleen goed kunnen rijden maar ook in een goed team zitten dat iedere keer weet in te spelen op de veranderende regels. Dat is alleen Michael Schumacher en Lewis Hamilton gegeven. Laatstgenoemde staat inmiddels op 13 seizoenen. Zijn eerste zege dateert van 2006:
24.000 kilometer aan de leiding
Schumacher reed in totaal 5111 ronden aan de leiding. Omgerekend is dat 24.148 kilometer. Dat is meer dan een half rondje om de aarde. Hamilton staat op gepaste afstand (3975 ronden en 20.199 kilometer).