9 jaar geleden: Lewis Hamilton pakt 1e wereldtitel na waanzinnige ontknoping (video)

2 november 2017

Lewis Hamilton werd afgelopen zondag voor de 4e keer wereldkampioen Formule 1. Vandaag, precies 9 jaar geleden, pakte de Brit zijn allereerste wereldtitel in de meest bizarre ontknoping ooit.


Het was tijdens de Grand Prix van Brazilië, op het circuit van Interlagos. Felipe Massa moest winnen en Hamilton mocht dan niet hoger finishen dan P6 en dan was de Braziliaan wereldkampioen.

De Ferrari-coureur deed eigenlijk alles goed en won in zijn thuisrace met een ruime voorsprong op de nummer 2 Fernando Alonso. Hamilton startte de race als 4e en moest minimaal als 5e finishen om kampioen te worden, maar dat bleek nog een hele opgave.

Kletsnat
Tegen het einde van de race lag de Brit 6e en leek het kampioenschap uit zicht. Terwijl het hele veld op regenbanden reed, was Timo Glock de enige coureur die nog op slicks rondbanjerde. De Duitser had daarom in de laatste paar ronden veel moeite om grip te vinden op het kletsnatte circuit van Interlagos. Dat kwam hem duur te staan...

Feest (of toch niet?)
Terwijl Massa als 1e gefinisht was en ze bij Ferrari de champagne alvast ontkurkt hadden, haalde Hamilton in de laatste bocht van de laatste ronde Glock nog in, waardoor de McLaren-coureur tóch nog 5e werd en wereldkampioen was.

Zuur voor Massa, Ferrari en de vele Braziliaanse supporters op Interlagos natuurlijk. Zo dicht bij een wereldtitel zou de Braziliaan nooit meer komen, terwijl Hamilton er later dus nog 3 pakte.