Alles wat je moet weten over de nieuwe Formule 1-regels in 2021

31 oktober 2019

ANP

Vanaf 2021 komen er giga veranderingen in de Formule 1. De wagen verandert, de gaten tussen teams worden (waarschijnlijk) kleiner en er komt ook zowaar een budgetplafond.


De F1-organisatie heeft een aantal nieuwe regels gepresenteerd en wij nemen de belangrijkste met je door.

Budgetplafond
Voorheen was qua geld the sky the limit, maar daar wordt voor het eerst in de geschiedenis een punt achter gezet. Teams mogen nog maximaal 175 miljoen euro uitgeven en that's it. Dat zorgt er hopelijk voor dat de enorme verschillen tussen de teams verkleind worden en het podium ooit anders wordt dan Mercedes, Ferrari, Red Bull.

Gloednieuwe auto
Een ander onderdeel wat onmiddellijk in het oog springt, is de look van de nieuwe auto. Zo krijgt de voorvleugel een langere neus en de achtervleugel wordt juist wat kleiner. De bargeboards aan de zijkant van de wagen verdwijnen, er komen 18-inch wielen (was 15) en de vloer van de wagen is versimpeld. Dit alles om meer gevechten op het circuit te creëren. Zo ziet de nieuwe wagen er vanaf 2021 uit.

De raceweekenden zelf
Waar teams nu nog bij wijze van spreken tot 10 seconden voor de start een nieuwe auto kunnen maken, is dat vanaf 2021 verleden tijd. Reden? Grotere teams hebben hier meer budget voor en om de boel spannender te maken, wordt ook dit aan 18 inch banden gelegd. Vanaf 2021 moet de auto vóór de 3e vrije training 'raceklaar' zijn en mogen er geen aanpassingen worden gedaan. Waar is VT3 dan nog goed voor? Nou, hier worden vooral de rondetijden verkend en moet het een mini-versie van de race zelf worden.

Dat is pas vanaf 2021. Nu kijken we vooral naar de eerstkomende F1-race: die in Austin. Het is de 100e race voor Max en met deze 12 beelden kijkt hij terug op deze mooie mijlpaal.