De beste uitspraken van Niki Lauda op een rijtje

21 mei 2019

Getty Images

Heel de racewereld is nog een beetje aan het bijkomen van het nieuws over de dood van Niki Lauda. Terwijl de reacties uit de racewereld over de 3-voudig wereldkampioen binnendruppelen, is het ook tijd om stil te staan bij de mooie persoonlijkheid van de Oostenrijker.


Want Lauda gaf de Formule 1 kleur. Met zijn klasse, met zijn uitstraling en met zijn uitspraken. We hebben een paar van z'n beste citaten ooit, met wat hulp van Bild, op een rijtje gezet. Het gaat misschien wat ver om ze 'Cruijffiaans' te noemen, maar goed zijn ze zeker.

"We moeten ons erbij neerleggen dat we er morgen misschien niet meer zijn. We leven sneller, intensiever." - Lauda over het leven als F1-coureur. 

- "Er zijn duizenden jonge jongens die sneller kunnen rijden dan ik, maar ik zit in een Ferrari" 
- Lauda over zijn leven als coureur bij Ferrari, waar hij 2 keer wereldkampioen mee werd.

"Mijn hele leven is eigenlijk een spel. Ik heb altijd risico's genomen, dus ik heb het gokken niet nodig." - Lauda op de vraag of hij wel eens een casino bezoekt.

"Het leven is belangrijker dan een wereldtitel. Ik wil mezelf niet vermoorden. Niet nog een keer." - Lauda in 1979 nadat hij opgaf in een regenrace in Japan, 3 jaar na zijn ongeluk op de Nürburgring.

"Het verschil zijn de koeien. Die zijn er bij geen andere Grand Prix, dus Oostenrijk is altijd de GP van de koeien geweest." - Lauda over de GP in zijn thuisland Oostenrijk.

"Veel mensen hebben kritiek op de Formule 1 omdat het een onnodig risico is. Maar wat zou er gebeuren als we allemaal alleen het nodige zouden doen?"

"Een eerste wereldtitel is altijd het moeilijkst. Je gaat van het karten naar de Formule 1. De 2e komt veel makkelijker, omdat je al de ervaring hebt."

"Een mens is bereid alles toe te geven. Behalve dat-ie een slechte autocoureur is."

"Geluk is een vijand. Het maakt je zwakker. Je hebt opeens iets om te verliezen."

"Met de salarissen van de huidige coureurs zou ik als ik Amerikaan was geweest mijn moeder waarschijnlijk hebben aangeklaagd omdat ze me te vroeg gebaard heeft." - Lauda over de huidige generatie Formule 1-coureurs.

"Ik was korte tijd dood, nu ben ik weer opgestaan" - Lauda na zijn longtransplantatie, in augustus 2018.