Brawn: ‘Elk team in de Formule 1 kopieert van anderen’

20 juli 2020

BSR Agency

Kopiëren is standaard in de Formule 1. Dat zegt technisch directeur Ross Brawn van de Formule 1 als reactie op de protesten van renstal Renault tegen Racing Point, die onderdelen (met name bij de remmen) van de bolide van Mercedes van vorig jaar zou hebben gekopieerd.


"Elk team kopieert van elkaar. In normale tijden maken fotografen van de teams in de pitstraat duizenden foto's van iedere auto om ze te analyseren met als doel de beste ideeën over te nemen. In mijn tijd als teambaas stuurden we fotografen de pits in met een boodschappenlijstje", schrijft Brawn in zijn column op de website van de Formule 1.

Regels?
Er is veel te doen over de Racing Point. Het team gebruikt de motor van Mercedes en nam in het verleden ook andere onderdelen over. Voor dit jaar zijn de regels gewijzigd: bepaalde onderdelen moeten door de teams zelf worden ontworpen. Het onderdeel waarover Renault 2 protesten heeft ingediend (de brake ducts), gaat over zo'n onderdeel. Volgens Renault heeft Racing Point niks zelf ontworpen.

Geen kwaad
Brawn ziet er geen kwaad in, ook al heeft de FIA de protesten in onderzoek. "Racing Point mocht vorig jaar de remonderdelen van Mercedes legaal gebruiken en zou nu al die kennis moeten wissen en een eigen ontwerp maken. Daar zit geen logica in. Het team doet gewoon wat al jaren gebruik is in de Formule 1; er is geen enkele renstal die niet iets van andere heeft gekopieerd. Ik heb zeker andere gekopieerd.”