Cricketspeler in Groot Brittannië verkozen boven F1-kampioen Hamilton

16 december 2019

BSR

Niet Lewis Hamilton, niet Dina Asher-Smith, maar Ben Stokes is uitgeroepen tot Britse sportpersoonlijkheid van het jaar. De 28-jarige cricketspeler kreeg in de jaarlijkse verkiezing van de BBC de voorkeur boven de man die voor de 6e keer wereldkampioen werd in de Formule 1 en de vrouw die bij de WK atletiek goud (200 meter) en 2 keer zilver (100 en 4x100 meter) pakte.


Stokes hielp Engeland afgelopen zomer in eigen land aan de eerste wereldtitel cricket. Hij was de grote uitblinker in de finale tegen Nieuw-Zeeland. Het leverde Stokes de belangrijkste sportprijs van het jaar in Groot-Brittannië op.

Hamilton wéér 2e
Hamilton eindigde opnieuw als 2e, net als vorig jaar toen wielrenner Geraint Thomas de prijs ontving. Thomas won toen de Tour de France. Hamilton eindigde ook in 2007 en 2008 als 2e in de verkiezing. De 34-jarige Britse coureur werd 1 keer uitgeroepen tot sportpersoonlijkheid van het jaar, in 2014 nadat hij voor de 2e keer wereldkampioen Formule 1 was geworden.

John Blackie, de coach van atlete Asher-Smith, werd uitgeroepen tot coach van het jaar. De Keniaanse atleet Eliud Kipchoge kreeg de prijs voor de grootste wereldster. Kipchoge liep dit jaar als eerste de marathon binnen 2 uur.