De Formule 1 krijgt (waarschijnlijk) sprintraces, maar wat zijn het eigenlijk?

12 april 2021

Getty Images
Wat is een Formule 1 sprintrace

Het is de bedoeling dat de kwalificatie in de Formule 1 bij een paar Grands Prix wordt vervangen door een sprintrace. Zoals de naam zegt een kortere race dan de race op zondag. Maar wat is een sprintrace precies? We kijken daarvoor naar de plannen van F1 én naar andere raceklassen.


Stefano Domenicali, de CEO van de Formule 1, legt uit dat er bij de GP's van Groot-Brittannië, Italië en Canada zal worden getest met de sprintraces. Als het werkt is het leuk, zo niet, dan ook goed. Dat is kort gezegd het idee achter het format.

Startopstelling
Kijkend naar andere raceklassen (en de plannen van F1) komt die sprintrace op zaterdag, in plaats van de kwalificatie. De eindstand in de sprintrace bepaalt de startopstelling voor dé race, op zondag. Maar hoe wordt de startopstelling van de sprintrace dan bepaald? Het lijkt erop dat er op vrijdag ruimte wordt gemaakt voor een (mini-)kwalificatie.

Het is ook mogelijk dat er wordt gekeken naar de uitslagen van de vrije training(en), maar dat lijkt minder waarschijnlijk. Verdere details worden pas duidelijk als alle teams definitief akkoord zijn met het idee.

Formule 2
In de Formule 2 worden al langer sprintraces gereden, maar daar is het nóg ingewikkelder. Daar worden namelijk 2 sprintraces per raceweekend gereden. Eerst wordt er gekwalificeerd, waarna de top 10 van die kwalificatie wordt omgedraaid voor de 1e sprintrace. De nummer 10 start dus op nummer 1. De top 10 van die 1e sprintrace wordt vervolgens wéér omgedraaid voor de 2e sprintrace. Voor de hoofdrace worden de resultaten van de kwalificatie gebruikt.